- Treba razumjeti da su borbe i dalje u toku i da puno ljudi gubi živote. No, Rusija do sada nije uspjela u svom cilju i malo je vjerovatno da će ikada uspjeti okupirati Ukrajinu, poručio je Wallace na konferenciji.

- Njihova invazija je posustala i konstantno se modificiraju njeni ciljevi - konkretno, Rusija se sada zaista fokusira samo na dijelove juga i istoka Ukrajine. To je jako, jako daleko od njihove trodnevne takozvane "specijalne operacije". Ta su tri dana davno prošla. Nakon gotovo šest mjeseci Rusi su pretrpjeli ogromne gubitke u oružju, ali i ljudstvu - kazao je Wallace pa dodao:

- Predsjednik Putin mislio je da će nam do augusta ovaj sukob dosaditi i da će međunarodna zajednica krenuti u drugom smjeru. Danas je dokazano suprotno - rekao je Wallace pa objasnio:

- Na ovom sastanku danas obvezali smo se na dodatnu finansijsku pomoć Ukrajini, dodatnu pomoć u vidu obuke za njihove vojnike i dodatnu pomoć u oružju koje ćemo poslati. Sve to ima svrhu pomoći Ukrajini da ostvari pobjedu, da odbrani svoj suverenitet i da osigura da Putinove ambicije u Ukrajini propadnu kao što bi i trebale.

Na konferenciji u Kopenhagenu zapadne države dogovorile su još 1,5 milijardi eura pomoći Ukrajini u gotovini, opremi i obuci vojske, objavio je danski ministar obrane Morten Bodskov.

Taj je iznos dogovorila grupa od 26 zemalja, a bit će iskorišten za slanje postojećeg naoružanja, raketa i streljiva, povećanja proizvodnje oružja za Ukrajinu, obuku vojnika i razminiravanje područja pogođenih ratom.

- Nastavit ćemo pomagati Ukrajini u njenim vojnim potrebama - rekao je Bodskov na kraju konferencije evropskih ministara odbrane na kojoj se razgovaralo o dugotrajnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije, prenosi Jutarnji.

Ministri odbrane Poljske, Slovačke i Češke signalizirali su volju da njihove države zbog Ukrajine prošire proizvodnju artiljerijskih sistema, municije i drugog naoružanja.

Velika Britanija, koja je Kijevu već donirala napredno naoružanje te je vodila obuku hiljada Ukrajinaca, u četvrtak je objavila da će Ukrajini dati još 300 miliona eura vrijednu pomoć koja uključuje višecijevne raketne sisteme i precizne rakete M31A1 koje mogu gađati mete udaljene do 80 kilometara.

Ukrajina je ranije ovog mjeseca objavila da joj je stiglo teško naoružanje visoke preciznosti iz Njemačke i SAD-a.