open-navfaktor-logo
search
Visoki predstavnik
Inzko na Yaleu: Razočaran što se genocid u Srebrenici i dalje negira
Iako se sjećamo prošlosti i borimo za istinu, mora doći vrijeme da se okrenemo budućnosti, kazao je
08.11.2019. u 11:08
get url
text

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko posjetio je Univerzitet Yale, gdje je održao govor na seminaru "Genocid i historija". Visoki predstavnik je u svom govoru izrazio razočarenje činjenicom da se genocid u Srebrenici još negira, uprkos presudama kojima su međunarodni i domaći sudovi zaključili da se događaji iz jula 1995. u Srebrenici kvalificiraju kao genocid, prenosi Anadolu Agency.

Kako je saopćeno iz Ureda visokog predstavnika u BiH, Inzko je također naglasio da u Bosni i Hercegovini još postoje političari i javne ličnosti koji tvrde da podržavaju evropske vrijednosti, dok istovremeno otvoreno negiraju genocid u Srebrenici i druge ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Činjenica da je u Srebrenici počinjen genocid je općepoznata i ta se činjenica ne može i neće promijeniti, rekao je Inzko, zahvalivši svima koji su uložili energiju u širenje istine o genocidu u Srebrenici i koji rade na tome da pravda bude zadovoljena, a posebno neumornim majkama Srebrenice koje su patnju pretvorile u neprocjenjivu bitku za istinu i pravdu u BiH.

Visoki predstavnik je svoj govor zaključio rekavši da je naša ljudska obaveza nastaviti širiti istinu o genocidu u Srebrenici kako se slična tragedija nikada više ne bi ponovila.

- Iako se sjećamo prošlosti izborimo za istinu, mora doći vrijeme da se okrenemo budućnosti. Napokon je došao trenutak da se okrene nova stranica i fokusira na pomirenje. Bosni i Hercegovini su očajnički potrebni političkih lideri koji su spremni da jedni drugima pruže ruku i da od svog naroda zatraže da učini isto kako bi mogli zajednički krenuti dalje - poručio je Inzko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.