Napomenuo je da je 25. juna, vladajuća većina kojom dominiraju SDA, A-SDA, NES, HDZBiH, uz pomoć dva predstavnika DF-a, usvojila u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona štetne i veoma problematične amandmane na kantonalni Zakon o unutrašnjim poslovima, uprkos izričitim i dobro poznatim prigovorima koje su izrazili američki ambasador Eric Nelson i on.

- Cilj amandmana je da stave policijski sistem u Zeničko-dobojskom kantonu pod direktnu političku kontrolu i stave pod znak pitanja godine ulaganja i napornog rada međunarodne zajednice na izgradnji profesionalne policije - kazao je Inzko.

U zajedničkom pismu koje su 29. marta uputili ambasador Nelson i Inzko, istaknuto je da amandmani uopće ne doprinose daljoj profesionalizaciji policije niti jačaju vladavinu zakona i policijsku neovisnost nego se njima narušava sistem izgradnje profesionalne karijere i zapovjedna struktura Policijske uprave Zeničko-dobojskog kantona.

Predložili su logično i razumno rješenje, a to je da se amandmani proslijede radnoj grupi stručnjaka pod vodstvom policije, u koju bi bili uključeni i predstavnici Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR).

- Umjesto toga, Skupština je odlučila da amandmane razmatra u skraćenom postupku, čime je spriječena transparentna javna rasprava kao i stručna rasprava o tome jesu li ovakve izmjene neophodne - podvukao je Inzko.

Stoga je upitao šta je motiviralo vlast i njihove saveznike da odluče da ne razmatraju prijedloge policijskih stručnjaka, uključujući i stručnjake iz njegovog ureda te zašto postupati po skraćenom postupku u Skupštini, bez mogućnosti za transparentnu javnu raspravu.

- Postoji li neka tema važnija za poštene, vrijedne građane Zeničko-dobojskog kantona od profesionalne policije koja može omogućiti vrhunsku javnu sigurnost, sigurne ulice i škole, te zaštitu života i imovine? Očigledno to za ovu vlast i njihove partnere nije tako - stava je Inzko.

Kaže da odgovori na ova osnovna pitanja otkrivaju do koje mjere je vladajuća koalicija propala u antidemokratsku crnu rupu kakav je sada Zeničko-dobojski kanton, naočigled svih u BiH.

- Građani zaista zaslužuju bolje. Vlasti trebaju još jednom temeljito pogledati i ispraviti predmetna pitanja i greške bez odlaganja - zaključio je u kolumni visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.