open-navfaktor-logo
search
Proslava solidarnosti
Iran: Praznik proljeća u sjeni pandemije koronavirusa
Pripreme za Nevruz, koji se slavi kao praznik proljeća u Iranu, nastavljaju se u sjeni pandemije novog koronavirusa i ekonomske krize.
18.03.2021. u 16:54
get url
text
Iran

Baš kao i prošle godine festival Nevruz će se u Iranu i ove obilježiti uz stroge mjere koje Vlada provodi na sprečavanju putovanja. Vlada je zabranila ulaz i izlaz u gradove srednjeg i visokog rizika kako bi spriječila širenje koronavirusa tokom praznika koji počinje 21. marta i traje do sredine aprila.

Predsjednik Hasan Rouhani i ministar zdravstva Said Nemeki upozoravaju građane da ostanu kod kuće za vrijeme Nevruza i da ne putuju između gradova.

{$galerijaFotografija}

Primijećeno je da se ljudi ne pridržavaju ovih upozorenja. Na čaršiji Tecrish, jednom od najprometnijih mjesta u Teheranu, zabilježena je velika gužva. Građani kupuju povodom Nevruza i navode da ih je osim koronavirusa ozbiljno pogodila i ekonomska kriza.

Nevruz, odnosno praznik proljeća, osim u Iranu obilježava se i u Turskoj, Azerbejdžanu, ali i drugim zemljama.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na prijedlog zemalja koje obilježavaju ovaj praznik, proglasila je Nevruz, koji se zvanično slavi 21. marta, danom koji promoviše mir i solidarnost.

Riječ je o prazniku od davnina, koji označava prvi dan proljeća i obnavljanja prirode. Nevruz je upisan na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa UNESCO-a 2009. godine.

Proslava koja promoviše harmoniju i jedinstvo među generacijama datira još iz drevnog Irana, a u iranskoj mitologiji nekoliko mitova se dovodi u vezu s Nevruzom.

 

Iran, pozdrav proljeću 18.03.2021
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.