Subota, 23.09.2023.

Iran: Praznik proljeća u sjeni pandemije koronavirusa

Pripreme za Nevruz, koji se slavi kao praznik proljeća u Iranu, nastavljaju se u sjeni pandemije novog koronavirusa i ekonomske krize.

Baš kao i prošle godine festival Nevruz će se u Iranu i ove obilježiti uz stroge mjere koje Vlada provodi na sprečavanju putovanja. Vlada je zabranila ulaz i izlaz u gradove srednjeg i visokog rizika kako bi spriječila širenje koronavirusa tokom praznika koji počinje 21. marta i traje do sredine aprila.

Predsjednik Hasan Rouhani i ministar zdravstva Said Nemeki upozoravaju građane da ostanu kod kuće za vrijeme Nevruza i da ne putuju između gradova.

Primijećeno je da se ljudi ne pridržavaju ovih upozorenja. Na čaršiji Tecrish, jednom od najprometnijih mjesta u Teheranu, zabilježena je velika gužva. Građani kupuju povodom Nevruza i navode da ih je osim koronavirusa ozbiljno pogodila i ekonomska kriza.

Nevruz, odnosno praznik proljeća, osim u Iranu obilježava se i u Turskoj, Azerbejdžanu, ali i drugim zemljama.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija, na prijedlog zemalja koje obilježavaju ovaj praznik, proglasila je Nevruz, koji se zvanično slavi 21. marta, danom koji promoviše mir i solidarnost.

Riječ je o prazniku od davnina, koji označava prvi dan proljeća i obnavljanja prirode. Nevruz je upisan na listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa UNESCO-a 2009. godine.

Proslava koja promoviše harmoniju i jedinstvo među generacijama datira još iz drevnog Irana, a u iranskoj mitologiji nekoliko mitova se dovodi u vezu s Nevruzom.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh