VEZANI TEKST - Dodik: Ići ću do kraja, proglasit ćemo zakone, ojačati entitetsku liniju, imat ćemo RS, možda nećete imati Dodika...

- Smatram neprihvatljivim i neprimjerenim poruke koje dolaze iz RS-a. Moramo naći ustavni sklad u djelovanju međunarodnih institucija i domaćih nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini. Hitno se se moramo vratiti provedbi zaključaka drugog dijela sastanka u Konjicu i realiziranju 14 ključnih prioriteta na putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji - navodi se u u Čovićevoj objavi na Twiieru. 

Ove kritike prema vlasti u RS-u treba uzeti s velikom dozom opreznosti i rezerve, jer je Čović iskusan i lukav političar. Ne treba isključiti mogućnost da je Čovićev stav proistekao iz njegove želje da napravi još jednu predstavu za strance.

Samo prije nekoliko dana na sastanku u Konjicu Čović i Dodik su imali jedinstven stav o uklanjanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, čime bi prestala postojati jedna od posljednjih prepreka razbijanju države. Također, Čović nije kritikovao antidržavne poteze Dodika i nedavno usvajanje, sada već poništenih, zakona u Narodnoj skupštini RS-a.