- Pozvao bih sve zaposlene u organima državne uprave da prioritetno jedan dio svoje plaće, koja će se isplatiti za mjesec mart, usmjere na ime uplate doprinosa, prije svega poreza i doprinosa zaposlenika koji su usposleni kod poslodavaca kojima je trenutno ovim odlukama onemogućeno da rade – kazao je Isović u razgovoru za Faktor.

Taj prijedlog je Isović već uputio uposlenicima Porezne uprave FBiH, koji bi se, u skladu sa tim prijedlogom, odrekli 20 posto od iznosa svojih plaća.

- Onaj ko zbog kreditnih ili nekih drugih obaveza to nije u mogućnosti, može i neki manji iznos, ali mislim da je 20 posto minimum kojeg bismo se mi trebali odreći u ime realnog sektora. Naime, naša plaća je 100 posto proizvod realnog sektora i ne vidim razlog zašto mi nekom ko nam daje 100 posto ne bismo vratili 20 posto kao ovu prvu mjeru – pojasnio je Isović.

Komentirajući reakciju čelnika Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u FBiH na prijedlog federalnog premijera Fadila Novalića da se dio plaća izdvoji za potrebe saniranja posljedice krize na realni sektor, Isović ističe da premijera u ovom kontekstu treba bezuvjetno podržati. Ta podrška je, smatra on, potrebna i zbog toga što i čelnici Sindikata svoje plaće crpe od uposlenih u organima uprave, a koji svoju plaću primaju iz budžeta.

- Izvor novca iz budžeta je realni sektor, odnosno biznis. Realni sektor je taj koji, realizirajući svoje prihode, stiče i ostvaruje određene zarade, od kojih, između ostalog, plaća i javne prihode, iz kojih se isplaćuju sve ove plaće. Shodno tome, mislim da čitav budžet ne bi ni postojao, odnosno najveći dio budžeta ne bi bio realiziran, ukoliko ne bi imali realni sektor i ako dozvolimo da se taj sektor uruši, zbog čega bismo već sutra imali puno veće posljedice nego što su to posljedice odricanja jednog dijela plaće – kazao je Isović.

Ukoliko aktuelna situacija u vezi s pandemijom koronavirusa potraje, Isović smatra da čak ni izdvajanja od 20 posto od ukupne plaće uposlenih u organima vlasti ne bi bilo dovoljno za, kako je kazao, spas realnog sektora.

- Mislim da zaposlenici organa uprave ne trebaju gledati stvari kratkoročno i samo za danas. Oni trebaju razmišljati šta će biti sutra. Trebaju se staviti u poziciju svih zaposlenih koji rade u realnom sektoru, a koji su ovih dana pred otkazom ili raskidom radnog odnosa. Ukoliko oni ne budu radili, i sami će organi uprave morati da reduciraju broj zaposlenih. Šta kada sutra dođemo u poziciju da smanjujemo broj zaposlenih u organima uprave? Ako se nama broj radnika prepolovi, onda ćemo mi i broj uposlenih u organima uprave morati smanjiti i doći ćemo u poziciju da moramo otpuštati radnike i slati na neplaćena odsustva. Zato je vrijeme da reagiramo brzo i da se odreknemo dijela svojih plaća s ciljem spašavanja realnog sektora – upozorio je direktor Porezne uprave FBiH.

Ukoliko izostane dobrovoljni pristanak uposlenika na smanjenje plaća, neophodno je, smatra on, brzo izmijeniti zakonsku regulativu, kojom bi se reducirala izdvajanja za plaće i kojom bi se izbjegao prostor za tužbe kojima smo već svjedočili, te koje i danas opterećuju budžete gotovo svih nivoa vlasti.

- Zbog toga bi morao Parlament FBiH donijeti izmjene zakona kojima bi se po hitnom postupku odredile plaće, a ne da se to svaljuje na pleća Vlade koja ne može mijenjati zakonska rješenja. S druge strane bismo morali pristupiti hitnoj izmjeni Zakona o izvršenju budžeta jer mi imamo ogromne novce koji se nalaze u budžetima FBiH, kantona i općina za određene projekte koji nisu ni započeti, za koje nisu izdate fakture, koji nisu ugovoreni i za koje nisu izdate narudžbe. Ta sredstva su negdje oko milijardu KM na svim nivoima i oni su u vezi s projektima za koje ne znamo ni kad će se realizirati. Oni se ne mogu trošiti jer imamo takva zakonska rješenja, koja je neophodno hitno izmijeniti i omogućiti da se sva namjenska sredstva koja su u vezi s određenim projektima, a istovremeno je neizvjesno kada bi ti projekti mogli započeti, oslobode, da organi mogu ta sredstva dati kao kratkoročne pozajmice privredi, upravo za spašavanje plaća i uplatu poreza i doprinosa realnom sektoru – pojasnio je Isović.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, aktuelna situacija je već imala negativan utjecaj na realni sektor.

- On još nije toliko izražen, ali mi očekujemo da će u mjesecu aprilu biti najveći udar na budžete i na uplatu budžeta. Istovremeno poslodavci očekuju neka rješenja. Mnogi su poslali svoje zaposlene na neplaćeno odsustvo, nisu im dali otkaz i oni očekuju neku pomoć. Ukoliko se ta pomoć na ovaj ili onaj način ne riješi, mislim da će uslijediti jedan val raskida ugovora i otkaza, a sve će se to kao bumerang vratiti budžetima – zaključio je Isović.