Dva muškarca muslimana zahtjevaju od američkog ministarstva za saobraćaj da istraži zašto su Amerikan erlajns i regionalni avio-prevoznik Mesa erlajns pozvali službenike FBI-ja da ih ispitaju. Prekršaj je uključivao to što je jedan od dva muškarca pustio vodu u toaletu i to dva puta.

Isam Abdula i Abderaof Alkavaldeh ispričali su za medije šta se desilo na avionu 14. septembra, uoči polijetanja iz Birmingema u Alabami. Poznavali su se, ali su putovali odvojeno.

Nakon što su se pozdravili u avionu, posada letjelice obavijestila je putnike da je let otkazan. Abdula je otišao u toalet, a kada je izašao uhvatio je na djelu jednu od stjuardesa koja je prisluškivala.

Poslije toga putnici su obavješteni da je let otkazan i da treba da se ukrcaju na drugi avion. Dok su Abdula i Alkavaldeh napuštali avion, agenti FBI-ja su im prišli i odveli Abdulu u prostoriju za ispitivanje.

Tokom razgovora, agent FBI-ja mu je otkrio da su ih pozvali članovi posade, jer se nisu osjećali sigurno da lete sa njima dvojicom u avionu.

-Stjuardesa je prijavila agentu da sam dva puta pustio vodu. Koliko ja znam, puštanje vode nije zabranjeno u ovoj zemlji- rekao je Abdula novinarima, objavio je newsweek.