open-navfaktor-logo
search
Boračka prava
Isplata boračkih naknada oko 10. aprila, šta je sa naknadama za borce mlađe od 57 godina
Martovske boračke naknade za 102.507 korisnika bit će na nivou februarskih, rekao je za Faktor Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja. Dodaje da je Ministarstvo završilo svoje obaveze unosa u trezor i da se isplata može očekivati oko desetog aprila. Bukvarević se osvrnuo i na egzistencijalne naknade za demobilisane borce mlađe od 57 godina.
02.04.2020. u 14:19
get url
text
Demobilisani borci

- Svi korisnici će dobiti boračke naknade za mart na nivou februarskih. Riječ je o 83.589 korisnika porodične i lične invalidnine. To su dakle porodice šehida i poginulih boraca i ratni vojni invalidi. Zatim, 4.821 naknada za dobitnike ratnih priznanja i odlikovanja i 14.097 demobilisanih boraca će dobiti egzistencijalnu naknadu, ostaje pet KM po mjesecu provedenom u oružanim snagama - rekao nam je Bukvarević i dodao:

- Naše opredjeljenje je da dostignuti obim prava nećemo umanjivati, da su za nas borci i porodice šehida i poginulih boraca jedne od najznačajnijih kategorija građana Bosne i Hercegovine. Koliko god budemo mogli u Vladi FBiH, učinit ćemo sve da budu uštede na drugim pozicijama, a da se ne umanjuju naknade za borce i boračke kategorije. Evo, mogu kazati da za mart mjesec isplata za svih 102.507 korisnika boračkih naknada će biti na nivou kao i za februar. I mi smo završili unos u trezor i očekujemo da, kao i svakog mjeseca, oko 10. u mjesecu bude isplata - rekao nam je Bukvarević.

Upitali smo Bukvarevića šta će biti sa egzistencijalnim naknadama za demobilisane borce mlađe od 57 godina. Da li je taj proces zaustavljen po kantonima zbog koronavirusa.

- Ne, taj proces nije zaustavljen. Kao što je poznato, prije dva-tri dana Vlada Zeničko-dobojskog kantona je donijela Uredbu o egzistencijalnoj naknadi za demobilisane borce mlađe od 57 godina. Dakle, oni su drugi kanton, nakon Goraždanskog. Prema mojim informacijama u Sarajevu i Tuzli je to u formi nacrta usvojeno na skupštinama kantona. Ja sam na telefonskim vezama sa kantonalnim ministrima i sa Koordinacijom boraca Armije RBiH i HVO-a i rješavamo ova pitanja. Dakle, idemo dalje iako je ovo teška situacija. Pokušavamo da zatražimo i od kantonalnih nivoa da pomognu demobilisanim borcima - rekao nam je Bukvarević i dodao:

- Pozvali smo naše saborce, predstavnike boračkih organizacija na svim nivoima, pogotovo ove na općinskim i lokalnim nivoima, da sagledaju i da se okrenu u svom komšiluku gdje imaju porodice šehida, ratnog vojnog invalida koji ne mogu otići do banke, da mu priskoče upomoć. I naravno, i ako treba druga pomoć da se nađemo jedni drugima, da pokažemo to boračko jedinstvo koje smo pokazali kada je bilo najpotrebnije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.