U saopćenju u kojem se Ćudić osvrnula na informacije koje su se pojavile u javnosti o navodnom “selektivnom entitetskom testiranju” pripadnika Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA), između ostalog, navedeno je i sljedeće:

VEZANI TEKST - Radovan Matematičar Višković: "4.159 je duplo više od 5.093"

"Ovo nas i ne čudi u toj mjeri, uzimajući u obzir činjenicu da RS dnevno testira i do deset puta više građana nego FBiH, ali je posebno porazno da se ovdje radi o instituciji koja samo u zgradi u kojoj radi zaraženi radi još preko 400 ljudi. Činjenica da su pojedini uposlenici iz RS-a u izolaciji, dok su instrukcije koje dolaze iz FBiH u potpunom raskoraku i rasulu ne ulijeva povjerenje niti jednom građaninu u FBiH".

Međutim, uvid u dnevne izvještaje Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine- Epidemiološka slika (COVID-19), koji se dostavljaju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), opovrgava tvrdnju Ćudić da RS “dnevno testira i do deset puta više građana”.

Naime, u proteklim danima dešavalo se da RS za 24 sata ima skoro duplo veći broj testiranih, ali bilo je i dana kada je u Federaciji BiH testirano više osoba nego u RS.

Pregled broja testiranih u oba bh entiteta za posljednjih 10 dana

Zbirno gledano, do sada je ipak veći broj testiranja proveden u Federaciji BiH nego što je to slučaj u RS.

Također, i na dan 16. aprila ove godine, kada je Sabina Ćudić iznijela ovu tvrdnju broj testiranih osoba u Federaciji BiH bio je veći nego u RS.

Ministarstvo civilnih poslova BiH, Dnevni izvještaj za WHO, 16. aprila 2020

Shodno navednom, Istinomjer će tvrdnju Sabine Ćudić da RS "dnevno testira i do deset puta više građana nego FBiH" ocijeniti kao neistinitu.