open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo KS
Istraga ubistva Ammara Kapidžića: Potvrđena optužnica protiv Iglice i Šojke
Amel Kurtić, Armin Iglica i Alem Šojko, došli pred Kapidžićev stan, gdje je Kurtić iz blizine u njega ispalio više hitaca, ubivši ga na mjestu. Nakon policijske potjere, u selu Odžaci kod Konjica, Amel je iz istog pištolja pucao sebi u glavu
22.01.2020. u 11:24
get url
text

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je podiglo, a sarajevski Općinski sud potvrdio optužnicu protiv Armina Iglice (24) i Alema Šojke, zvanog Šole (20), kojom ih tereti za pomoć počiniocu nakon krivičnog djela ubistvo, potvrđeno je za Faktor iz Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Optužnicom im se na teret stavlja da su u junu prošle godine, Amelu Kurtiću (29), koji je u ilidžanskom naselju Sokolović Kolonija iz pištolja ubio mladića Ammara Kapidžića, pomogli da vozilom "fiat" pobjegne sa mjesta događaja.

Ubistvo Ammara Kapidžića dogodilo se 8. juna nešto poslije 19 sati. Tada su Kurtić, Iglica i Šojko, došli pred Kapidžićev stan, gdje je, nakon svađe, Kurtić iz neposredne blizine u njega ispalio više hitaca iz pištolja, usmrtivši ga na mjestu.

{$galerijaFotografija}

- Nakon toga su optuženi, svjesni da na takav način pomažu da K. A. ne bude otkriven kao izvršilac krivčnog djela, što su i htjeli, posebno imajući u vidu činjenicu da nije sposoban za samostalno kretanje, odvezli sa lica mjesta K. A. vozilom marke "fiat" u nepoznatom pravcu. Dakle, zajedno su pomogli učiniocu krivičnog djela da ne bude otkriven čime su počinili krivično djelo pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela - navodi se u optužnici.

Podsjećamo, tokom policijske potjere koja je uslijedila odmah nakon ubistva Ammara Kapidžića, Kurtić se u selu Odžaci na području općine Konjic ubio pucavši sebi u glavu iz istog pištolja kojim je prethodno ubio Kapidžića.

Iglicu i Šojku, koji su mu pomagali pri bijegu, policija je pronašla i uhapsila u selu Pervizi između Bjelašnice i Visočice, gdje ih je Kurtić prethodno izbacio iz vozila.

U početku su se sumnjičili za ubistvo na podmukao način i iz osvete, ali je istragom utvrđeno da nisu znali da Kurtić te noći namjerava ubiti Kapidžića.

{$galerijaFotografija}

Kako su za Faktor neposredno nakon ubistva potvrdili izvori iz istrage, Kurtić je pred Kapidžićevu kuću došao s jasnom namjerom da ga ubije, nakon čega je planirao da počini samoubistvo.U prilog tome govori i činjenica da je poslao poruku svojoj majci kojoj je kazao šta namjerava uraditi, moleći je za oprost.

Motiv za to bila je nikad rasvijetljena pucnjava iz novembra 2017. godine ispred teretane na Stupu, a u kojoj je Kurtić teško povrijeđen, te je ostao prikovan za invalidska kolica.

On tada nije želio sarađivati s policijom i samo je kazao kako "nije šmeker".

Amel Kurtić: Nakon ubistva Ammara Kapidžića počinio samoubistvo

Sumnjao je da mu je ranjavanje "namjestio" Kapidžić, zbog čega je kobne noći došao pred njegova vrata da se obračuna. Sa sobom je poveo i Armina Iglicu i Alema Šojku, čija uloga u početku istrage nije bila najjasnija. 

Nakon potvrđivanja optužnice, Tužilaštvo KS je za njih dvojicu zatražilo novo produženje pritvora u kojem su se nalazili od hapšenja i koji im je istekao 17. januara. Sud je, međutim, taj prijedlog odbio, te su pušteni  na slobodu.

Tužilaštvo je na ovu odluku uputilo žalbu Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Ubistvo s kolonija Ammar Kapidžić 08.06.2019.
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.