Ruski zvaničnici naveli su kako je otvorena kriminalistička istraga nakon što je medvjed u cirkusu napao i povrijedio svoje trenere tokom nastupa ove sedmice.

Incident se dogodio u srijedu u Olonetsu, na sjeverozapadu zemlje, sjeverno od St. Petersburga. Snimak napada pokazuje kako medvjed gura kolica dok stoji na stražnjim nogama, a nakon toga napada trenera i povlači ga na zemlju, gdje je nastavio napad. Iz gomile se čula vriska, a drugi izvođač je udarao medvjeda koji je napadao čovjeka.

- Ljudi su počeli skakati. Nastala je panika. Svi su zgrabili svoju djecu i počeli bježati - kazala je Galina Guryeva, jedna od očevidaca incidenta.

Ruski mediji navode kako je jedan od svjedoka izjavio da je medvjed potom ušao među publiku, gdje je kasnije savladan iz pomoć elektrošokera.

Na snimci se prikazuje kako publika gleda predstvu sa svojih sjedišta, te da ta mjesta nisu zaštićena preprekama koje bi spriječile medvjeda da se približi gomili.

Novinska agencija Interfax javlja da je Istražni komitet otvorio kriminalističku istragu zbog optužbi za pružanje nesigurnih usluga.