Neki od dokumenata su iz doba Bidenovih mandata u Senatu od 1973. do 2009., a drugi su iz vremena kad je bio potpredsjednik Baracku Obami, rekao je advokat Bob Bauer. 

- Predsjednik je sam ministarstvu pravosuđa ponudio pregled svih prostorija u svojoj kući u Delawareu - rekao je.

Ni Biden ni njegova supruga Jill nisu prisustvovali pretrazi. 

Pretraga je uslijedila nakon što su u novembru i decembru pronađeni još neki tajni dokumenti u Bidenovoj kući u Wilmingtonu i njegovom privatnom uredu koji je zadržao u Washingtonu nakon isteka potpredsjedničkog mandata. Te su dokumente pronašli i vlastima prijavili Bidenovi advokati. 

Američki predsjednici i potpredsjednici dužni su nakon isteka mandata vladine dokumente vratiti u nacionalni arhiv. Glavni državni advokat Merrick Garland početkom mjeseca odredio je posebnog savjetnika Roberta Hura, koji će istražiti Bidenovo zadržavanje dokumenata nakon isteka potpredsjedničkog mandata. 

Bauer je rekao da je pretraga Bidenove kuće ponuđena kako bi "istraga išla naprijed što je brže moguće". Istražitelji su imali potpun pristup cijeloj Bidenovoj kući, a pretraga je trajala 12 sati i 45 minuta, kazao je, prenosi Hina. 

Pod odvojenom je istragom bivši predsjednik Donald Trump, koji je iz Bijele kuće u svoju rezidenciju na Floridi ponio stotine povjerljiviih dokumenata.