open-navfaktor-logo
search
Upozorenje
Italijanski stručnjak za mafiju: Oni su "na čekanju" i spremni su u svoju mrežu hvatati one koje pogodi kriza
Pisac Roberto Saviano upozorava da je u doba pandemije koronavirusa mafija "na čekanju", spremna u svoju mrežu uhvatiti one koji će ekonomske posljedice najteže pogoditi. Učinit će to tako što će im prva priteći u pomoć.
12.04.2020. u 09:33
get url
text
Roberto Saviano
Roberto Saviano

Mafijaške organizacije samo čekaju pad italijanske ekonomije kako bi lako prigrabile poslove, ocjenjuje autor knjige Gomora, u kojoj opisuje način rada napuljske mafije Camorre.

- Mafija samo to i čeka, krizu, jer su posrnule firme odjednom bez partnera i onda uskaču kriminalne organizacije. Postanete partner, uđete u posao - objašnjava Roberto Saviano u intervjuu za strane dopisnike u Italiji.

Dodaje da se to danas radi mnogo elegantnije, a ne kao nekada, kada se to radilo uz prijetnju pištoljem.

- Sada dolaze njihovi finansijski savjetnici i neko vrijeme savjetuju – pojasnio je.

U Gomori Saviano opisuje kako, osim tradicionalnih kriminalnih aktivnosti kojima se mafija bavi, napuljska Camorra širi svoj utjecaj na tradicionalnu ekonomiju, na modu i zbrinjavanje otpada.

Razne italijanske mafije imaju velik utjecaj na brojne važne ekonomske djelatnosti, kao što su građevinarstvo, otpad, poljoprivreda, hotelijerstvo, vjetroelektrane...

- Ako Evropa ne intervenira brzo, umnožavanje mafijaškog novca, koji već jest u optjecaju u Njemačkoj, Francuskoj, Španiji, Nizozemskoj, Belgiji, bit će van kontrole – upozorava Saviano.

Osim što opskrbljuju hranom najsiromašnije slojeve stanovnika u Napulju, mafijaši su naredili zajmodavcima da otpišu kamate svojim dužnicima.

- Zašto su to učinili? Pa u zamjenu za uslugu - kaže Saviano, koji danas živi u New Yorku i ima policijsku zaštitu otkako je objavio Gomoru 2006. godine.

Usluge koje će mafija zauzvrat zatražiti mogu biti glasovi na izborima ili će dužnik morati pristati, na primjer, da se na njegovo ime napravi neki ugovor.

Ove sedmice njemački dnevnik Die Welt izazvao je polemiku u Italiji napisavši da mafija samo čeka da padne "kiša novca iz Brisela" dok se Berlin i Rim spore o finansijskom fondu kojim bi se pomoglo državama najteže pogođenima pandemijom.

Die Welt upozorava da nije dobro neograničeno i bez ikakve kontrole dijeliti evropski novac, ali Saviano smatra da njemački list griješi. Upravo suprotno, nestašica novca gura sirotinju direktno u mafijaške ralje. I nije on prvi koji na to upozorava.

- Kriminalci imaju novac, ne razbijaju si glavu birokratijom i znaju jako dobro na koja vrata pokucati, vrlo su brzi, efikasni i konkretni. Pripazite, to je utrka, ako stignu prije nas, prijeti nam kriminalna zaraza. U Napulju, ali i cijeloj Italiji - rekao je napuljski gradonačelnik Luigi de Magistris za agenciju AFP.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.