Tužilaštvo BiH

Ivan Kolobarić optužen za šverc duhana i nezakonito držanje oružja

Objavljeno: 10.09.2019. u 12:26

Prema navodima optužnice, Kolobarić se radi sticanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri dalje prodaje, neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno, nezakonito skladištio duhan u porodičnoj kući i pomoćnim prostorijama koje je koristio, a koje nisu registrovane za tu namjenu u skladu sa zakonom

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Ivana Kolobarića (1980.) iz Širokog Brijega, državljanina Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koji se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljeno skladištenje robe i krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda te krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

Prema navodima optužnice, Kolobarić se radi sticanja protivpravne imovinske koristi, u namjeri dalje prodaje, neovlašteno bavio nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda, odnosno, nezakonito skladištio duhan u porodičnoj kući i pomoćnim prostorijama koje je koristio, a koje nisu registrovane za tu namjenu u skladu sa zakonom.

Navedeni duhan je, suprotno zakonskim propisima, radi prodaje, pripremao u oblik pogodan za konzumaciju, te prodavao njemu poznatim kupcima, a za koji duhan nije posjedovao nikakvu dokumentaciju, odnosno koji nije obilježen akciznim markicama.

Prilikom izvršenih pretresa pronađen je duhan u količini od oko 20 kg, ukupne vrijednosti u iznosu od 51.136,00 KM.

Na navedeni način optuženi je pribavio novčanu korist u većem iznosu, u vidu neplaćenih indirektnih poreza na štetu budžeta BiH.

Također, optuženi se tereti da je u porodičnoj kući neovlašteno držao dvije automatske puške marke PAP M-59 i pušku M-48, čija nabavka građanima uopšte nije dozvoljena prema odredbi Zakona o nabavci, držanju i nošenju oružja i streljiva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz bh. Tužilaštva.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije