open-navfaktor-logo
search
Detalji tragedije
Ivana poginula spašavajući supruga iz čatrnje: Iza nje ostalo četvero maloljetne djece
Antonio Z. (24) se sa sestrom Ivanom C. (38) ugušio prilikom čišćenja čatrnje
27.07.2019. u 20:24
get url
text


Iza nas je sigurno jedna od najtežih akcija, poručili su iz Gorske službe spašavanja (GSS) Široki Brijeg, nakon stravične nesreće u kojoj je dvoje Širokobriježana izgubilo život. Naime, Antonio Z. (24), koji se sa sestrom Ivanom C. (38) ugušio prilikom čišćenja čatrnje bio je član ovog planinarskog društva.

Negova spasilačka ekipa je jučer u 17:17 dobila obavijest od vatrogasaca Široki Brijeg za hitnim angažmanom u Dobrkovićima, lokalitet Donji Cigići, gdje se u čatrnji nalaze tri osobe u besvjesnom stanju. Prvi članovi ekipe stigli su na mjesto nesreće za petnaest minuta, a nedugo zatim i ostali. Uslijedio je šok kada su iz čatrnje izvukli kolegu bez svijesti.

- Zajedno sa vatrogascima Široki Brijeg uz pomoć maski sa zrakom uradili smo izvlačenje dvije osobe iz čatrnje, jednu su izvukli prije okupljeni. Sumnjalo se na trovanje plinom. Unesrećeni su davali znakove života, te se zajedno sa hitnom medicinskom pomoći radila reanimacija i unesrećeni su prebačeni do Doma zdravlja Široki Brijeg. Na žalost dvije osobe su ipak preminule dok je jedna stradala osoba u bolnici. Jedan od stradalih je član našeg planinarskog društva, druga osoba njegova sestra, jednostavno jako tužan i potresan dan - kazali su iz GSS Široki Brijeg.

Prema kazivanjima komšija i rodbine Antonio je prvi ušao u čatrnju ispumpavati vodu, te se onesvijestio i potonuo, vjerovatno usljed nedostatka zraka i raznih gasova. Za njim je krenuo Ivica, Ivanin muž, kojem se isto desilo. Vidjevši to, Ivana ga je pokušala izvući i uspjela je muža podići iznad nivoa vode, ali je nažalost i ona izgubila svijest i potonula.

Tijela preminulih prebačena su u mrtvačnicu Bijeli brijeg u Mostaru i nad njima će, kako nam je potvrdila postupajuća tužiteljica Tužilaštva ZHK, u ranim jutarnjim satimabiti  izvršena obdukcija.

Iza Ivane je ostalo četvero maloljetne djece. Ivica C. (44), primljen je na reanimaciju i anesteziju Sveučilišne Kliničke bolnice Mostar i nalazi se u stabilnom stanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.