Iz korita rijeke Sane u Bosanskom Novom jutros je uklonjena aviobomba, teška oko 226 kilograma, zaostala iz Drugog svjetskog rata.

Bombu, kao i one prethodnih dana kod gradskog i željezničkog mosta, uklonili su pripadnici Sektora za deminiranje Civilne zaštite RS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova Češke.

Pomoćnik direktora Civilne zaštite RS-a Dragan Kos je pojasnio da je aviobomba, nakon vađenja iz korita rijeke Sane, prevezena čamcima češke policije 1.700 metara uzvodno, a zatim pretovarena u vozilo, a bit će neutralisana u Petkovcu. 

Posao lociranja, uklanjanja i neutralisanja eksplozivnih sredstava u koritu rijeke Sane u Novom Gradu/Bosanskom Novom je, kaže, trajao od 12. augusta. 

Šef češke policijske misije Martin Kučera rekao da je njihova misija završena uspješno, dok je zamjenik načelnika oćineBosanski Novi Bojan Lukač kazao da su aviobombe u koritu rijeke Sane bile potencijalna opasnost 75 godina te da su građani sada bezbjedni.

Pipadnici sektora za deminiranje Civilne zaštite Republike Srpske i češke policije su 22. augusta uklonili šest aviobombi “SD 70” (njemačke proizvodnje, zaostale iz Drugog svjetskog rata) ispod željezničkog mosta u rijeci Sani na dubini od dva metra.