Prema neslužbenim navodima, preminuo je 53-ogodišnji Ahmed Mahmud Omar, migrant koji je sa suprugom i četvero djece proteklih mjeseci boravio u kampu "Ušivak".

Pozivajući se na informacije dobijene od članova porodice preminulog, N1 navodi da je krajem marta u "Ušivku" izbio konflikt između grupe Pakistanaca i grupe Kurda koji borave u tom kampu, ali da je nastradalog povrijedio pripadnik osiguranja u kampu.

Jedan od sinova preminulog rekao je da je njegov otac nakon udaraca koje je zadobio povraćao krv, te bio u nesvjesnom stanju, a da je jedina zdravstvena ustanova koja je pristala da primi migranta Klinički centar Univerziteta u Sarajevu.

On je naveo da duže od mjesec dana nisu imali informaciju o zdravstvenom stanju oca, te da su tokom vikenda saznali da je preminuo.

- Tužilac koji rukovodi istragom izdao je naredbu za obdukciju kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti. Paralelno s tim, Tužilaštvo Kantona Sarajevo provodi i ostale mjere i radnje iz soje nadležnosti vezano za istragu ovog slučaja - kazala je Azra bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS. 

Ona je dodala da je Tužilaštvo još ranije pokrenulo istragu ovog događaja, odmah nakon što su od MUP-a Kantona sarajevo zaprimili izještaj o incidentu.

Kako saznajemo, preminuli će najprije biti testiran na prisustvo koronavirusa, prije naredbe za obdukciju, izdata je naredba za testiranje preminulog na prisustvo koronavirusa. 

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH Peter Van der Overart izjavio je da je u toku istražni postupak u vezi sa okolnostima smrti 53-godišnjeg migranta iz kampa "Ušivak".

- Postoje tvrdnje o uključenosti pripadnika obezbjeđenja i one su podijeljene sa istražnim organima i od zaposlenika IOM-a i od svjedoka, uključujući i porodicu preminulog - rekao je Van der Overart.

Ističući da IOM i njegovi partneri imaju nultu toleranciju za nasilje nad migrantima pod njihovom brigom, Van der Overart je zatražio od policije i pravosuđa u Sarajevu da obezbijede fer, efikasnu i transparentnu istragu u skladu sa procedurama i Krivičnim zakonom BiH.