open-navfaktor-logo
search
Goražde
Izdvojili 16.000 KM od članarina da bi penzioneri oboljeli od korone mogli kupiti lijekove
Udruženje penzionera Goražda je u jeku pandemije izdvojilo 16.000 KM od mjesečnih članarina kako bi pomogli penzionerima kod liječenja od COVID-19 jer mnogi nisu imali novaca da kupe lijekove, rekao je za Faktor Suljo Bekan, predsjednik ovog udruženja.
20.06.2021. u 09:10
get url
text
Penzioneri
get url
text

Zbog ovakvih i sličnih situacija u Federaciji, Savez udruženja penzionera FBiH je zatražio od Vlade Federacije BiH hitnu izmjenu Federalne esencijalne liste lijekova A i B na kojoj bi bili uvršteni lijekovi neophodni za COVID-19 i druge postcovid lijekove.

U koroni se smrtnost penzionera povećala 

Zatražili su da liste potom budu proslijeđene vladama kantona kako bi uspostavili ujednačene liste na nivou Federacije BiH.

VEZANI TEKST - Bekan: Tražimo sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH radi povećanja penzija, u suprotnom...

- Mi smo dali 16 hiljada KM za lijekove od naših članarina koje su mjesečno tri KM, za sve one koji su trebali za liječenje protiv COVID-19 jer ti lijekovi nisu na esencijalnoj listi. Morali smo to uraditi da bi ljudi preživjeli. Prošao sam koronu, mene je terapija koštala cirka 220 KM. Nekoliko puta sam se pismenim putem obratio direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja BPK, kako bih iznio probleme penzionera s lijekovima, međutim ništa. Ovdje govorim i o terapijskim lijekovima. U vitamine i razne dodatke prehrani ne ulazim jer to nije terapija. U koroni smrtnost naše populacije se znatno povećala - priča nam Bekan.

Suljo Bekan 

Kaže da koliko mogu, penzionerima pomažu i sa paketima hrane.

- Snalazimo se na razne načine. Evo sada pišem benzinskim pumpama da nas pomognu donacijama. Što se tiče društva i države, to otvoreno želim da kažem, najviše bismo voljeli da mogu penzioneri danas svi da pomru, ne bi morali isplaćivati penzije, ali da ih ožive samo pred izbore. Jer nas se svi sjete samo u vrijeme predizborne kampanje - ogorčen je Bekan.

Osvrnuo se na zahtjev Saveza o promjeni Federalne esencijalne liste lijekova A i B.

Kardiolog vas ne može primiti u javnoj ustanovi, ali može u privatnoj 

- Ako nekog lijeka nema na Federalnoj esencijalnoj listi, neka ne bude ni na kantonima. Ali ako ima, onda neka one budu obavezujuće i za sve kantone, da se naredi zavodima. Da se sankcionišu kantonalni zavodi zdravstvenog osiguranja koji to ne prilagode. A ne da je razlika kao neba i zemlja među kantonima. Što bi bio privilegovan penzioner u Sarajevu u odnosu na onog u Goraždu. Ja imam dobru penziju, ali ne mogu zatvarati oči pred onima koji nisu u mojoj poziciji. U Goraždu je 5.500 penzionera, ovo je grad penzionera - govori Bekan i dodaje:

- Zdravstvo je užasno. U javnoj zdravstvenoj ustanovi kardiolog vam kaže da vas može primiti tek za tri mjeseca tu gdje radi, ali zato može odmah navečer vas primiti u svojoj privatnoj ordinaciji. Za pregled uzimaju 100 KM i šta će ostati primjera radi, penzioneru koji ima 382 KM penzije? Ako zbog tog pregleda nema da plati vodu, zatvorit će mu je. Struju će mu također isključiti ako ne plati račun. To je naša realnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.