Ova jedinica, koja je formirana prije 25 godina, dala je veliki doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine, ne samo na području koje je kontrolisao Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, u čijem je sastavu bila, već i na ostalim ratištima naše države.

- Uloga Sedme muslimanske brigade je ogromna. Slobodno mogu kazati da nije bilo ove brigade ne bi bilo ni države Bosne i Hercegovine - kazao je jedan od ratnih komandanata Šerif Patković, saopćeno je iz kabineta federalnog ministra boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović prisustvovao je današnjem obilježavanju 26. godišnjice od osnivanja Sedme muslimanske brigade u Zenici, a u obraćanju prisutnima je kazao da ovih dana svjedoči jedinstvu Srba i Hrvata, ali i dodatnom razjedinjavanju Bošnjaka.

- Prošli put smo svi nastradali, ali moramo biti jaki i organizovati se kako nas ne bi napali. Srbi se ujedinjuju preko Beograda i crkve, HNS se ujedinjuje međusobno, a samo Bošnjaci ovih dana pričaju o dodatnom razjedinjavanju. Ja ih ponovo pozivam da to ne rade i da napravimo probosanski kamp koji će sve ove sile držati pod kontrolom. Neka prestanu s unutarbošnjačkom prepirkom i svađom - dodao je Izetbegović.

Na kraju govora je kazao da za tri dana završava svoj drugi mandat u Predsjedništvu BiH, gdje je proveo deset godina.

- Dvije godine sam bio uz Aliju, a osam sam radio. Te dvije godine su vrijednije nego ovih osam. Sedma muslimanska mi je uvijek bila u srcu, jer smo svi zajedno voljeli Aliju, narod, zemlju i jer smo muslimani. Čast mi je što sam svoj posljednji govor održao upravo pred vama - zaključio je Izetbegović.

Uz brojne zvanice iz političkog i vojnog života, borce koji su učestvovali u odbrani, obilježavanju je prisustvovao i komandant Zelenih beretki Emin Švrakić. S bivšim suborcima i političkim vrhom BiH, još jednom je ukazao na značaj ove i drugih brigada, odnosno herojski put Armije RBiH poručivši da se ovakvim značajnim datumima, koji su urezani u temelje naše države, uvijek mora pridavati posebna pažnja.

Bivši komandant Trećeg korpusa Sakib Mahmuljin istakao je zadovoljstvo što je ova jedinica i svi oni koji su bili njeni članovi kao i oni koji su njom rukovodili izašli časni.

- Ako je bilo kakvih negativnosti radi se o pojedinačnim slučajevima, a Sedma muslimanska brigada kao i svi mi izašla je časna iz rata 1992. - 1995. godina - kazao je Mahmuljin.

Prisutnima se obratio i Amir Kubura, jedan od bivših komandanata brigade, a sada predsjednik Udruženja 7. muslimanske viteške oslobodilačke brigade Zenica.

- Naredbom rahmetli Alije Izetbegovića formirana je brigada sa sjedištem u Zenici, kroz koju je prošlo 6.380 boraca iz 60 općina BiH, od kojih je 236 dalo život za domovinu, a zabilježeno je i 1.200 teških i 1.800 lakših ranjavanja tokom dejstava - podsjetio je Kubura.

Svečanosti obilježavanja 25. godišnjice formiranja Sedme muslimanske brigade prisustvovali su i novoizabrani član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Manifestacija obilježavanja 25. godišnjice formiranja Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade završena je polaganjem cvijeća poginulim borcima na spomen-obilježju u krugu kasarne na Bilmišću, a Udruženje Sedme muslimanske brigade posjetilo je i Mezarje Kovači gdje su odali počast svim šehidima, generalu rahmetli Rasimu Deliću i rahmetli predsjedniku Aliji Izetbegoviću.

Odlukom Predsjedništva RBiH, ovoj brigadi 11. maja 1995. godine dodijeljen je počasni naziv "viteška".