open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDA
Izetbegović: Dok ova blokada ne prestane, nema razgovora sa Dodikom
Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je zaključilo da ta stranka neće prihvatiti ultimativni zahtjev da se izmijeni struktura Ustavnog suda BiH, koja podrazumijeva prestanak mandata sudijama koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.
21.02.2020. u 18:20
get url
text
get url
text

- Ustavni sud BiH je dejtonska kategorija, kao i recimo postojanje entiteta i bilo kakvo jednostrano osporavanje Ustavnog suda predstavlja jednostrano kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i napad na ustavni poredak BiH. O eventualnoj izmjeni strukture Ustavnog suda BiH može se razgovarati unutar eventualne reforme kompletnog bh. pravosuđa, a strane sudije mogu biti zamijenjene domaćim samo u sklopu jedne šire ustavne reforme, kojom bi se garantiralo funkcioniranje BiH bez bojkota i blokada – kazao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Predsjedništvo SDA, čije je zaključke Izetbegović danas prenio, je pozdravilo reakcije dijela međunarodne zajednice, koje su, prema njihovim ocjenama ovaj put bile odlučnije nego ranije, te ih pozivaju da konačno poduzmu i konkretne mjere kako kriza koju je prouzrokovao Milorad Dodik ne bi doživjela eskalaciju sa nepredvidim posljedicama.

- Ukoliko se nastavi destabilizacija prilika, pozivamo visokog predstavnika da iskoristi bonske ovlasti i smijeni sve one koji pokušajem rušenja ustavnopravnog poretka dovode u pitanje mir i stabilnost u BiH. Pozivamo visokog predstavnika da ukoliko poništi odluke Narodne skupštine entiteta RS o dodjeli odlikovanja Radovanu Karadžiću i drugim osuđenim ratnim zločincima – izjavio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je pozvalo Tužilaštvo BiH, na čelu sa glavnom tužiteljicom Gordanom Tadić, da, kako je kazao Izetbegović, konačno počnu raditi svoj posao. Tužilaštvo BiH je, dodaje, dužno sankcionirati one koji učestvuju u rušenju ustavnog poretka BiH i neizvršavaju odluke Ustavnog suda BiH. Toleriranje protuzakonitih radnji je, smatraju, također protuzakonito djelo.

- Klub zastupnika SDA u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH će pozvati ostale klubove da se protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović podnesu odgovarajuće krivična prijava - najavio je Izetbegović.

Pozvali su članove VSTV-a da pokrenu procedure smjene Milana Tegeltije zbog prisustva "paradržavnom političkom skupu" kojeg je organizirao Milorad Dodik, a čiji je cilj, smatraju u SDA, rušenje ustavnog poretka u BiH.

- Predsjednik VSTV-a je već odavno izgubio profesionalni kredibilitet i nedopustivo je da se takva osoba, pod direktnom kontrolom Dodikovog SNSD-a, uopće nalazi u pravosudnom sistemu, a pogotovo na čelu VSTV-a – poručio je Izetbegović.

Predsjedništvo SDA je pozvalo HDZBiH da predlaganjem predsjednika FBiH pokrene proces uspostave izvršne vlasti u FBiH, te da se time omogući otvoren i iskren dijalog o izmjenama izbornog zakonodavstva, poštujući presude Evropskog suda za ljudska prava. Također, očekuju da HDZBiH "ispravno procijeni aktuelni historijski trenutak i ne svrstava se na stranu generatora krize".

{$galerijaFotografija}

Izetbegović je, komentirajući poziv Milorada Dodika na razgovor i spekulacije o organiziranju "Dejtona 2", kazao da ne vjeruje da će doći do "Dejtona 2", ali da bi, ako bi se ova kriza nastavila, SDA naravno imala svoje zahtjeve, poput izmjene entitetskog glasanja ilistatusa Srebrenice, paritetima sa kojima SDA nije zadovoljna.

- Dok ova blokada ne prestane, nema nikakvih sastanaka. Dok se drži, da tako kažem, pištolj na sljepoočnici, nema razgovora. Neka prestanu sa blokadama, neka se život nastavi. Iz jedne krize smo u roku od mjesec dana ušli u drugu voljom Milorada Dodika. Nećemo na takav način funkcionirati – poručio je Izetbegović.

Upozorio je predsjednik SDA da će aktuelna kriza utjecati na sve, a naročito na građane entiteta RS.

- Neće biti Budžeta, neće biti kredita, usporit će se izgradnja, neće biti nekih vodovoda u Bijeljini, gdje smo trebali preuzeti kredite. Smanjit će se napredak u smislu povećanja broja zaposlenih. Napravili smo nekih 110.000 novozaposlenih u posljednjih pet godina. Čemu prekinuti takve stvari - izjavio je Izetbegović.

Izetbegović je, govoreći o imovini SDA koju je problematizirao Dodik tvrdeći da su njen povrat zatražili prvobitni vlasnici, kazao da se nasljednici prvobitnog vlasnika zgrade u kojoj je smještena centrala te stranke, nikada nisu javili, te da je sve oko vlasničkog pitanja regularno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.