open-navfaktor-logo
search
Jasna poruka
Izetbegović: Na ulicama Sarajeva neće biti ružnih slika kao iz Beograda, bez obzira na namjere Konakovića
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović učestvovao je danas u Sarajevu u "Šetnji za Srebrenicu" u organizaciji Asocijacije mladih ove stranke, a odvojio je vremena za novinarska pitanja da prokomentira aktuelnu političku situacije u Boni i Hercegovini.
10.07.2020. u 15:55
get url
text

Osvrnuo se na odnose sa HDZ-om, neusvajanjem budžeta, neimenovanjima te na nedavne izjave opozicije, za koje smatra da su neodgovorne i neutemeljene.

- SDA je napravila sve da se usvoji budžet za ovu godinu. Iznašli smo rezultat za Mostar, podržali smo budžet, a bili smo spremni napraviti određene kompromise kada su u pitanju imenovanja. Tokom sastanka u Istočnom Sarajevu u utorak hrvatska strana je bila suzdržana i nije željela potpisati dokument čime bi precizirali imenovanja. Također, na jučerašnjoj sjednici Vijeća ministara nije želio poštovati hronološki red imenovanja, ne znam zašto bi se išlo preko reda. Ipak, nije to izgubljeno - kazao je Izetbegović.

Prokomentarisao je izjave Borjane Krište (HDZ BiH) "da SDA želi da se jedina pita oko imenovanja, a da drugi budu ikebana".

- Upravo HDZ odlučuje mimo svojih kapaciteta. Zbog toga nije izabrana nova Vlada FBiH, nije popunjen Ustavni sud FBiH… Mi njima ništa ne uvjetujemo, a oni žele da se pitaju o bošnjačkim kadrovima. Mora se znati da SDA nije kočničar, niti šta namećemo drugim stranama u političkim procesima u BiH – podvukao je Izetbegović.

Naglasio je kako su proteklih dana iz Beograda stizale ružne slike.

- Čini se da gospodin Elmedin Konaković (lider NiP-a, op.a.) takve slike želi vidjeti i na ulicama Sarajeva. Kao da nam nije dosta koronavirusa, kao da nam nije dosta krize koju nam prave ovi iz Mostara i Banje Luke. Sad trebamo i haos u Sarajevu. Mislim da se niko neće odazvati takvom scenariju, iako bi gospodin Konaković to priredio Sarajlijama – poručio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.