open-navfaktor-logo
search
Negiranje zločina
Izetbegović odgovorio Majkić: O ratu u BiH su sve rekli sudovi, ne trebamo čekati presude historije
Negiranje i relativiziranje zločina, te glorificiranje ratnih zločinaca je, dodaje Izetbegović, anticivilizacijska stvar
23.01.2020. u 11:20
get url
text

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine raspravljaju o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH po hitnom postupku, kojeg je u proceduru uputio delegat Demokratske fronte Zlatko Miletić. Prijedlog je u konačnici odbijen, s obzirom na to da je samo šest delegata glasalo "za", a devet ih je bilo "protiv".

Miletić je, obrazlažući svoj projedlog, kazao da je to jedno od najtežih pitanja u BiH, te je hitnu proceduru zatražio jer se radi samo o izmjenama dva člana postojećeg zakona.

- Mene je zaprepastila činjenica da u Krivičnom zakonu nigdje u pojmovniku nije objašnjen pojam "mržnja". Suština prijedloga je da je zaista došlo krajnje vrijeme da prestanemo negirati genocid, ratne zločine, zločine protiv civilnog stanovništva. Mislim da su se stvorili uvjeti da nakon 25 godina zaista riješimo to pitanje i ja vas ovdje ponizno molim da to uradimo. Ovo je historijska odluka. Nemojte da se krijemo iza visokog predstavnika. Ako to meni nije teško kao osobi koja je učestvovala u ratu, ako ja to mogu da oprostim i pređem oko toga, ne vidim razlog zašto vi ne biste mogli – poručio je Miletić.

Usvajanje ovih izmjena bi, smatra, pomoglo pomirenju građana u BiH, ali i poštivanju svih žrtava, neovisno o njihovoj etničkoj pripadnosti. U tom je kontekstu naglasio da se ove godine obilježava 25 godina od počinjenog genocida u Srebrenici.

Miletić je također kazao da je potrebno zabraniti davanje imena ustanovama po osuđenim ratnim zločincima.

- Čak više od 90 osoba različitih nacionalnosti je pravosnažno osuđeno za ratne zločine u Hagu. Kada je u pitanju glorifikacija, prestanimo sa tim da dajemo gradovima, javnim trgovima, ulicama, ustanovama, bolnicama i školama imena po ratnim zločincima. To nije civilizirano. Ako je to uradila jedna Ruanda, ne znam zašto ne bi mogla uraditi BiH – izjavio je Miletić.

Pojasnio je da njegov prijedlog podrazumijeva sankcioniranje negiranja genocida i ratnih zločina sa kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina, te da se odgovorna lica kažnjavaju kaznom od šest mjeseci do deset godina.

Delegatkinja SNSD-a Dušanka Majkić je kazala da je zakon ovakvog tipa u Parlamentarnoj skupštini od 2007. godine, kada ga je predložila Stranka za BiH.

- Evo nas u 2020. godini, kada dolazi ovaj prijedlog gospodina Miletića. Zakon jeste kratak, ali važna je suština njegova. Možda je odgovornost naša u Parlamentarnoj skupštini, a mislim na predstavnike srpskog naroda, da objasnimo zašto mi to ne prihvatamo – poručila je Majkić.

Svoj je stav pravdala "poštivanjem evropskih standarda", te da je usvajanje ovakvog zakona nemoguće dok je stanje u pravosuđu "ovakvo kakvo jeste", odnosno dok god se "jednom narodu neuporedivo više sudi u odnosu na druge".

Dodala je da ne može prihvatiti ovaj prijedlog dok se sudski postupci koji se vode zbog zločina nad srpskim narodom ne privedu kraju.

- Ja znam da bi to Bošnjacima odgovaralo i da je to idealna prilika da sada, kada masovnije počinje suđenje za ratne zločine protiv srpskog naroda, bila idealna šansa da zbog verbalnog delikta se sudovi zatrpaju predmetima koji govore o povredi prava na izražavanje i mišljenje – izjavila je Majkić.

Majkić tvrdi da zločini nad srpskim narodom u Velikom parku u Sarajevu, Rakovici, Rogatici, Foči, Bihaću, Zenici, Tuzli, Visokom, Goraždu, Srebrenici i mnogim drugim mjestima nisu dobili epilog.

Dopredsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović je, replicirajući Majkić, kazao da nije tačna tvrdnja da se sudi srpskom narodu.

- Niko ne može suditi jednom narodu. Može se suditi zločincima – kazao je Izetbegović.

Izetbegović se osvrnuo i na tezu delegatkinje SNSD-a, prema kojoj će se, kako je kazala, ovim prijedlogom suziti prostor onima koji se brane od optužbi.

- Je li moguće da će se neko braniti na način da negiraju presude Haškog tribunala i da negiraju genocid - izjavio je dopredsjedavajući Doma naroda.

Reagirao je i na tvrdnju Majkić o započinjanju "masovnih suđenja za zločine nad Srbima"

- Hvala Bogu da nije bilo masivnih zločina nad Srbima. Kad se osude eventualno svi oni u ovom talasu kojeg vi spominjete, kad saberete sve žrtve, to neće biti jednako jednom danu zločina koji su se desili u Srebrenici. Srbi trebaju biti zahvalni na toj činjenici. U ratovima se dešavaju zločini i kad se svi ovi saberu i žrtve njihove, u jednom danu u Srebrenici je više ubijeno ljudi. Historija nije rekla sve što treba da kaže o zbivanjima u BiH. Rekli su međunarodni sudovi na bazi hiljada dana svjedočenja i desetaka hiljada dokumenata. Ne trebamo čekati presude historije, imamo presude sudova – objasnio je Izetbegović.

Negiranje i relativiziranje zločina, te glorificiriranje ratnih zločinaca je, dodaje, anticivilizacijska stvar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.