Izetbegović je istakao da je direktna komunikacija sa građanima način funkcionisanja SDA, što je jedan od razloga za organizaciju javnih tribina.

- Gdje god da dođem, osjeća se jako dobra energija. Mnogo se iznosi neistina i spinova. Jedino što neke stranke rade je da kritikuju SDA. Mi smo ustvari kičma političkog života i mi ne možemo spinovati, ali ovi drugi mogu. Jedini način da ih demantujemo je da oni pokažu šta znaju. Evo, sad su došli u nekim sredinama i pokazali koliko ne znaju. Vratit će se SDA – poručio je Izetbegović.

Govoreći o posljednjoj posjeti dijaspori, Izetbegović je kazao da je osjetio jednu novu energiju i da u dijaspori leži snaga koja je u mogućnosti promijeniti paradigmu u BiH glasajući za probosanske stranke u entitetu RS.

Bakir Izetbegović na tribini SDA

Tribina (FOTO: Fena)

- Vidim da su zainteresirani da učestvuju u jednoj utakmici u kojoj ćemo mi, ako Bog da, poraziti ove koji probleme u BiH. Jedan inat se budi, nešto vrlo dobro i pozitivno što će donijeti promjene – izjavio je Izetbegović.

On je kazao da je tokom tih posjeta govorio istinu, a to je da su svi građani BiH prije 500 godina bili jedan narod.

- Onda su neki žučno reagovali. To jeste tako. Ja uopće nemam namjeru da nekome govorim šta je. Čovjek je ono kako se osjeća. Samo želim da podsjetim na to da smo mi bili jedan narod – izjavio je Izetbegović.

VEZANI TEKST - HNS BiH: Izetbegovićevi istupi nisu put prema bilo kakvom kompromisu

Izetbegović je kazao da je imao niz sastanaka sa predstavnicima međunarodne zajednice, te je ocijenio da neki od njih pokušavaju ići linijom manjeg otpora.

- Hoće li im to poći za rukom? Neće! Ja sam u ovome dugo. Sve sam prošao. Posljednja stvar koju bih dopustio je da ja budem upamćem i da vi budete upamćeni kao neko ko je nešto popustio. Mi imamo legalitet i legitimitet, imamo civilizirani svijet uz sebe, imamo Dejtonski mirovni ugovor. Sve ja na našoj strani – izjavio je Izetbegović.

Među pozitivnim političkim dešavanjima u posljednjim godinama, Izetbegović je izdvojio promjene u sastavu CIK-a, VSTV-a, niz presuda Ustavnog suda BiH kojima su sačuvane šume, rijeke i poljoprivredno zemljište.

- Mi smo se odlučili za borbu. Ko se nije odlučio za nju, ja mu preporučujem da odustane od politike. Mi smo se rodili da se borimo – kazao je predsjednik SDA.

Od političkih snaga koje predvodi Milorad Dodik je, dodao je, očekuje da poštuju Ustav, vladavinu zakona i osnovne civilizacijske vrijednosti.

- Ako žele da idu prema dnu, neka idu, ali mislim da narodu tamo nije do toga – poručio je Izetbegović.

VEZANI TEKST - Izetbegović: Ako HDZ ne bude spreman na kompromis, onda neće dobiti ništa, Dodik ne može pobijediti

Ponovio je da se pitanje izmjena Ustava i izbornog zakonodavstva, u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva BiH, može riješiti na tragu ranijih rješenja, poput Aprilskog paketa, ali isključivo ukoliko se riješi pitanje nadležnosti i ovlasti domova naroda u kojima manjina, kako je kazao, guši volju većine.

- Slijedi niz sastanaka. Ja ću se na svaki sastanak odazvati, ali nema pregovarati bez svih. Ima da uključe i sve ostale – izjavio je Izetbegović.

Takvim pristupom, dodao je, brani i poziciju ljevičarskih stranaka jer one, kako je kazao, trebaju BiH. Predsjednik SDA je poručio da rezultati ispitivanja javnog mnijenja pokazuju dobru poziciju te stranke, te da se ona zavadila sa moćnim lobijima, poput kladioničarskog i građevinskog.

- Da je SDA korumpirana stranka, sa njima bi se dogovorili. Mi želimo da ova zemlja ostane čista, lijepa i uredna, te da u njoj vrijedi vladavina zakona – izjavio je Izetbegović.

Ocijenio je da je SDA sve jača, ali da je potrebno raditi i dalje i da ta stranka ide ka izbornoj pobjedi u oktobru 2022. i ka pobjedi za BiH.