Pijaca Arizona

Izgorjelo gotovo 500 štandova: Uviđaj tek danas počeo na cijelom opožarenom području

Objavljeno: 15.04.2019. u 14:52 Autor: J. B.

Iako je rano za tačne procjene, već sada je jasno da je šteta na pijaci milionska

Pijaca Arizona: Velika materijalna šteta

FOTO: Faktor

Uviđaj na pijaci Arizona kod Gradačca, koja je u nedjelju ujutro skoro u potpunosti izgorjela, danas se provodi na cijelom opožarenom poručju, potvrđeno je za Faktor u tuzlanskom Kantonalnom tužilaštvu.

- Tek nakon što je ugašen požar na svim dijelovima pijace, mogao je početi uviđaj na cijelom prostoru. Na terenu su, pod nadzoprom tužioca vještak elektro struke i protivpožarni inspektor, kao i pripadnici MUP-a TK - rekao je Admir Arnautović, glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK.

On podsjeća da se jučer uviđaj mogao obavljati samo na jednom lokalitetu, dok su se prema unutrašnjosti pijace i dalje pojavljivali lokalni požari i nije bilo sigurnosnih uvjeta za obavljanje uviđaja.

Prema podacima do kojih su došli u Tužilaštvu, izgorio je gotovo cijeli centralni dio pijace, gdje se nalazilo 500 štandova od po 16 kvadratnih metara.

- Moguće je da uviđaj danas u toku dana ne bude ni okončan, jer se radi o velikom području - dodao je Arnautović.

Tek po okončanju uviđaja vještaci će sačiniti svoje izvještaje, koje će potom dostaviti postupajućem tužiocu.

- Nakon prikupljanja svih relevantih dokaznih materijala i tragova sa mjesta događaja, stručne osobe će ih analizirati i nakon toga dostaviti Tužilaštvu nalaze i mišljenja. Tek po dostavljaju stručnih analiza u Tužilaštvu će se moći utvrđivati ima li ili nema eventualne krivične odgovornosti u ovom slučaju - navode u Tužilaštvu.

Iako je rano za tačne procjene, već sada je jasno da je šteta na pijaci milionska.

- Kada govorimo o požaru koji se na istoj pijaci dogodio u januaru 2016. godine, za koji također ovo Tužilaštvo provodi istragu, do sada su obavljena i dostavljena tri vještačenja, po vještacima elektro i protivpožarne struke. U nalazu vještaka elektro struke je navedeno da bi uzrok tog požara najvjerovatnije mogao biti nepotpuni kratki spoj na samonosivom kablu priključka na jednom objektu unutar pijace, koji je izazvao varničenje i došlo je do požara koji se proširio i na druge objekte - navode u Tužilaštvu.

Dodaje da su vještaci u nalazima utvrdili veći broj propusta kod napajanja objekata električnom energijom, ali i drugih propusta kod opterećenja elektro mreže, posjedovanja plinskih boca ili drugih rizičnih faktora.

- Dakle, radi se o propustima i odgovornih osoba u pijaci i kod samih korisnika ili vlasnika objekata. Obzirom na kompleksnost dostavljenih vještačenja i složene istrage u vezi s tim požarom i dalje se utvrđuje eventualna krivična odgovornost i nije donesena tužilačka odluka - saopćili su iz Tužilaštva.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije