open-navfaktor-logo
search
Potpisan ugovor
Izrada idejnog i glavnog projekta Mostar sjever - Mostar jug: Novih 14 kilometara Koridora Vc
U prostorijama JP Autoceste FBiH danas je potpisan Ugovor za pružanje usluga izrade idejnog i glavnog projekta autoceste na Koridoru Vc, dionica Mostar sjever – Mostar jug.
26.09.2022. u 14:38
get url
text

Ugovor je potpisao Elmedin Voloder, direktor JP Autoceste FBiH i Onur Baskaner, ovlašteni predstavnik u ime konzorcija Yuksel Proje - PPG - Design QC - Integra – Trasa.

Na dionici autoceste Mostar sjever – Mostar jug dužine 14,2 kilometra predviđena je izgradnja petlje Mostar sjever sa bočnim naplatnim mjestom, pet tunela ukupne dužine oko šest kilometara i deset vijadukata/mostova ukupne dužine oko dva kilometra. Dužina otvorene trase je oko šest kilometara.

Vrijednost Ugovora iznosi 7.209.615.30 eura bez PDV-a, a finansiranje će se vršiti u okviru sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj. Procijenjena vrijednost izvođenja radova ove dionice je 350 miliona eura.  

Rok za predaju projektne dokumentacije je devet mjeseci, što uključuje i reviziju projekta.  Rok za izradu idejnog projekta je tri mjeseca, šest mjeseci za izradu predmjera radova, a devet mjeseci za predaju kompletne dokumetacija, a sve od dana potpisa ugovora. Bitno je naglasiti da je u toku i poziv za pretkvalifikaciju izvođača radova za izgradnju autoceste na Koridoru 5C, dionica Mostar sjever – Mostar jug. Poziv će biti otvoren do sredine oktobra, nakon čega će se pristupiti evaluaciji i izboru uže liste pretkvalifikovanih ponuđača. 

Početak izvođenja radova na dionici Mostar sjever – Mostar jug je planiran sredinom 2023. godine, a rok za završetak je tri godine.

Uprava JP Autoceste FBiH poduzima sve aktivnosti kako bi tokom 2023. godine počela izgradnja autoceste od petlje Mostar sjever do Bune čime će u izgradnji biti blizu 30 novih kilometara autoceste kroz Hercegovinu. Izgradnjom dionice Mostar sjever - Mostar jug ostvarit će se puna prometna funkcionalnost autoceste kroz Hercegovinu od Mostara sjever pa sve do graničnog prijelaza Bijača, saopćemo je iz JP Autoceste FBiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.