open-navfaktor-logo
search
Tragično
Izrael bombardovao Centar za osobe sa invaliditetom u Refahu
U nedjelju su pogođene stotine domaćinstava, a uništena je i šestospratna zgrada u kojoj se, pored ureda obrazovnih ustanova nalazio i jedini Centar za osobe sa invaliditetom u Refahu. U napadu su poginule tri osobe
09.05.2019. u 13:22
get url
text

Izraelske snage izvele su tokom proteklog vikenda napade u Pojasu Gaze i tom prilikom bombardovali i zgradu jedinog Centra za osobe sa invaliditetom, javlja Anadolu Agency (AA).

U nedjelju su pogođene stotine domaćinstava, a uništena je i šestospratna zgrada u kojoj se, pored ureda obrazovnih ustanova nalazio i jedini Centar za osobe sa invaliditetom u Refahu. U napadu su poginule tri osobe.

Yasemin Abid, predsjednica Konfederacije osoba sa invaliditetom, izjavila je za AA da su prostorije Centra napustili prije napada. 

-Zgradu sam napustila pola sata prije napada - rekla je za AA. Kako je kazala, Centar su formirali prije tri mjeseca i ne mogu da vjeruju da je sada uništeno to mjesto. 

-Ovo je bio jedini Centar u Refahu koji je pružao pomoć osobama sa invaliditetom. Radi se o pomoći svim osobama sa invaliditetom, uključujući i osobe koje su povrijeđene tokom protesta 'Veliki marš za povratak'. Malo prije napada u Centru se nalazio veliki broj osoba sa invaliditetom - pojasnila je Abid. 

Ispričala je da Centar pruža pomoć za oko 1.000 osoba sa invaliditetom u Refahu. Sada su, poručila je Abid, te osobe lišene jedinog mjesta gdje su imali neku vrstu pomoći. Basimu ed-Dahniju je amputirana noga nakon ranjavanja tokom protesta "Veliki marš za povratak". 

-Nije me iznenadilo što su se okupatori koji su na nas ciljali oružjem tokom demonstracija sada usmjerili na centar koji je služio osobama s invaliditetom. Njima je lako činiti najružnije i najopasnije zločine - pojasnio je Dahni.

Ovaj 33-godišnjak je poručio: "O svijetu, svjedočite o onome šta rade okupatori".

U izraelskim napadima na Gazu proteklog vikenda ubijeno je najmanje 25 Palestinaca, među kojima su bile dvije trudnice i dvije bebe. Ranjeno je najmanje 150 osoba i srušene stotine stambenih jedinica.

Od posljedica raketa koje su iz Gaze ispaljene na Izrael poginule su četiri osobe, među kojima i jedan Palestinac. Uz posredstvo Egipta i Ujedinjenih nacija Izrael i palestinske grupe su u ponedjeljak ujutro dogovorili primirje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.