- Članovi Vijeća sigurnosti pozdravili su objavu prekida vatre od 21. maja i priznali važnu ulogu Egipta i drugih zemalja regije, dodaje se u tom dokumentu koji su Sjedinjene Američke Države potvrdile nakon povlačenja paragrafa o osudi nasilja.

Washington je do sada odbacio tri deklaracije, kao i plan francuske rezolucije koji zahtijeva "trenutni prekid neprijateljstava" i poziva na "nesmetanu dostavu i podjelu humanitarne pomoći u cijeloj Gazi."

- Vijeće sigurnosti poziva na potpuno poštivanje prekida vatre - dodaje se u tekstu koji su predložile Kina, Norveška i Tunis, u kojem se samo navodi da zemlje članice Vijeća "žale zbog civilnih žrtava usljed nasilja."

Oni su "naglasili trenutnu potrebu humanitarne pomoći palestinskom civilnom stanovništvu, posebno u Gazi, i podržali su poziv glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa međunarodnoj zajednici na obnovu" palestinske enklave, dodaje se u tekstu.

Oni su na kraju naglasili da treba "hitno vratiti mir i potvrdili su važnost postizanja punog mira na načelu regije s dvije demokratske države, Izraelom i Palestinom, koje žive jedna uz drugu, u miru sa sigurnim i priznatim granicama".