Izraelska policija uhapsila je palestinskog guvernera Jerusalema i lokalnog zvaničnika vodeće palestinske stranke Fatah, u racijama prije zore u ponedjeljak, saopćio je njihov advokat.

Policija je uhapsila guvernera Adnana Ghaitha i generalnog sekretara Fataha za Jerusalem, Shadija Mutoura, u racijama po njihovim domovima u istočnom Jerusalemu koji je anektirao Izrael, kazao je advokat Mohammed Mahmud za AFP. Dodao je da su oni optuženi za aktivnosti uime Palestinskih vlasti u gradu.

Portparol izraelske policije Micky Rosenfeld izjavio je za AFP da su "dvojica predstavnika uhapšena i ispitivana od policije", ali nije potvrdio njihova imena niti druge detalje.

Aktivnosti Palestinskih vlasti u Jerusalemu zabranjuje Izrael, koji je okupirao istočni Jerusalem 1967. godine u šestodnevnom ratu i kasnije ga je anektirao, u potezu koji nikada nije priznala međunarodna zajednica.

Izrael smatra kompletan grad svojom prijestolnicom, dok Palestinci žele istočni dio grada kao prijestolnicu svoje buduće države.

Oko 320.000 Palestinaca živi u istočnom Jerusalemu. Visoka palestinska zvaničnica Hanan Ashrawi osudila je Ghaithovo hapšenje u oštro intoniranom saopćenju.

- Hapšenje guverenera Ghaitha čin je ličnog progona. To je nelegalna otmica koju moraju odlučno i oštro osuditi sve zainteresirane strane - piše ona.

- Izrael vodi rat protiv svega palestinskog u Jerusalemu - dodaje Ashrawi.

Ghaitha je policija privodila radi ispitivanja nekoliko puta.