open-navfaktor-logo
search
Zaštita naseljenika
Izraelska vlada nije usvojila zakon o Zapadnoj obali, krhka koalicija pred raspadom
Izraelska vlada u ponedjeljak nije uspjela usvojiti zakon o proširenju pravne zaštite za naseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali, što je označilo veliki zastoj za krhku koaliciju koji bi mogao ubrzati njen raspad i poslati zemlju na nove izbore.
07.06.2022. u 10:19
get url
text
get url
text

Neuspjeh obnavljanja zakona također je istaknuo odvojene pravne sisteme na Zapadnoj obali, gdje gotovo 500.000 židovskih doseljenika uživa prednosti izraelskog državljanstva, dok oko tri miliona Palestinaca živi pod vojnom vlašću koja je sada već u šestom desetljeću.

Tri glavne grupe za ljudska prava rekle su da je situacija jednaka aparthejdu, što Izrael odbacuje kao napad na njegov legitimitet, piše AP.

Koalicija premijera Naftalija Bennetta ostaje na vlasti. No, glasanje u ponedjeljak naglasilo je slabosti i podjele u krhkom savezu i postavilo pitanje koliko dugo može preživjeti.

Propisi o vanrednim situacijama koji su na snazi desetljećima stvorili su zaseban pravni sistem za židovske doseljenike na Zapadnoj obali, primjenjujući na njih dijelove izraelskog zakona - iako žive na okupiranom teritoriju, a ne unutar suverene izraelske zemlje.

Ovi propisi ističu krajem mjeseca i ako se ne obnove, taj pravni sistem, koji je Izrael gajio za svoje naseljenike na Zapadnoj obali otkako je zauzeo teritorij 1967. godine, bit će doveden u pitanje. To bi također moglo promijeniti pravni status 500.000 doseljenika koji tamo žive.

Zagovornici proširenja zakona kažu da samo nastoje zadržati status quo dok protivnici kažu da bi proširenje propisa produbilo nepravedan sistem, prenosi AP.

Međutim, glasanje u ponedjeljak izašlo je daleko izvan okvira pravne rasprave. Umjesto toga, poslužio je kao ključni test vladinih izgleda za opstanak, stvarajući paradoksalnu situaciju u kojoj su neki od najvećih protivnika Vlade glasali za prijedlog zakona, dok su tvrdolinijaške stranke koje podržavaju naselja glasale protiv kako bi oslabile Vladu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.