VEZANI TEKST - Iskopali tunel dubine desetke metara: Šestero Palestinaca pobjeglo iz izraelskog zatvora

U saopćenju Udruženja palestinskih zatvorenika navodi se da su izraelske snage izvršile raciju u gradovima Jen'in Ya'bad i Arraba u okupiranoj Zapadnoj obali. Dodaje se da su u racijama izraelske snage privele pet članova porodica palestinskih zatvorenika koji su kopajući tunel pobjegli iz zatvora Gilboa.

S druge strane, očevici su kazali da su izraelske snage pretražile kuće i trgovine te zaplijenile snimke sigurnosnih kamera. Izraelske snage u utorak su nastavile potragu za šest palestinskih zatvorenika nakon što su pobjegli iz strogo čuvanog zatvora na sjeveru Izraela.

Izraelska policija blokirala je oko 260 puteva i kontrolnih punktova u okviru potrage za bjeguncima, izvijestila je mreža Izraelske radiodifuzne korporacije. Bijeg iz zatvora Gilboa u ponedjeljak šokirao je izraelsko političko rukovodstvo i javnost. Šest palestinskih zatvorenika tajno je iskopalo tunel iz svoje ćelije i uspjelo je pobjeći.

Kako prenose državni mediji, izraelska zatvorska služba provjerava da li je stražar na tornju, ispred zatvora, spavao u vrijeme njihovog bijega.