open-navfaktor-logo
search
Washington Post
Izvještaji iz 2018: "U Wuhanu eksperimentiraju sa šišmišima, a sigurnost je nikakva"
Januar 2018, dvije godine prije nego će se smrtonosni koronavirus početi širiti iz Kine u Evropu, kasnije i na cijeli svijet, u Washington stižu dva dopisa obavještajnih službi.
16.04.2020. u 17:43
get url
text
get url
text

Sadržaj jednog od tih dopisa objavio je novinar Washginton Posta, a radi se zapravo o izvještajima američkih naučnika koji su 2017. godine u nekoliko navrata bili u Institutu za virologiju u Wuhanu, žarištu epidemije, a kasnije i pandemije koronavirusa.

U izvještajima koje su američki naučnici slali svojoj ambasadi, upozorili su šefove da spomenuti institut u Wuhanu ispituje razne tipove koronavirusa i analizira potencijalnu transmisiju sa šišmiša na čovjeka u lošim sigurnosnim standardima i uvjetima kakvi ne odgovaraju takvom načinu ispitivanja, bojeći se kako bi moglo doći do "proboja virusa" i na koncu prijenosa s čovjeka na čovjeka.

Dodali su kako postoji opravdan razlog da bi se tako nešto moglo dogoditi u skoroj budućnosti. Izvještaje su označili kao "osjetljivi", ne "tajni", ali svejedno nisu bili za javnost.

Američki naučnici tokom svojih posjeta sreli su se i sa Shi Zhenglijom, koja je bila voditeljica istraživačkog projekta koji je analizirao koronaviruse.

Njen tim je 2017. godine objavio istraživanje u kojem su dokazali da su šišmiši iz provincije Yunnan najizgledniji nosioci virusa SARS. Dio koji je posebno zaintrigirao Amerikance i koji je bitan u ovom današnjem aspektu je da se koronavirusi tipa SARS mogu prenijeti sa šišmiša na čovjeka.

Američkim naučnicima bilo je čudno kako wuhanski laboratorij za kontrolu bolesti, spomenut u izvještajima, ima najvišu biosigurnosni nivo 4, ali u istraživanjima koje je provodila Shi Zhengli, radilo se na biosigurnosnom nivou 2.

Američka obavještajna služba imala je te informacije i sve glasnije odbijaju kineske tvrdnje da je virus nastao na wuhanskoj tržnici.

U prilog toj tezi ide i jedan izještaj kineskih službenika koje je objavljen u januaru 2020. godine, a u kojem stoji kako prvi oboljeli od COVID-19 virusa nije bio povezan sa spornom tržnicom u Wuhanu, kao ni više od jedne trećine prvooboljelih. Institut u Wuhanu nalazi se samo par kilometara od tržnice koju je Kina označila kao epicentar zaraze koronavirusom.

Sigurno je da će biti još puno teorija o porijeklu koronavirusa, a proći će godine prije nego što saznamo kako je nastao i kako se proširio virus koji je paralizirao svijet, na wuhanskoj tržnici ili je zbog sigurnosnog propusta u laboratoriju koji se bavi upravo takvim virusima koji se, dokazano, prenose sa šišmiša na čovjeka, a kasnije i s čovjeka na čovjeka.

Kina se poziva na Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) koja je više puta naglasila kako nema dokaza da je koronavirus nastao u laboratoriju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.