open-navfaktor-logo
search
Traže hitnu reakciju
Izvoznici očajni zbog čekanja na granici: Na putu do Njemačke propali kornišoni, šteta 100.000 KM
Firmi Voćar-promet iz Kalesije, zbog predugog transporta za Njemačku, propala su dvije hladnjače krastavaca kornišona, a šteta prema riječima vlasnika Fahrudina Delibajrića iznosi više od 100.000 KM. Razlog je predugo zadržavanje granici, tačnije na izlazu iz Bosne i Hercegovine u Bosanskoj Gradiđci i na ulazu u Hrvatsku.
14.07.2022. u 17:48
get url
text
Red kamiona na granici i uništeni kornišoni

- Treba dva dana za pripremu robe, a kada krenemo na granicu procedura na graničnom prijelazu može potrajati dva dana i ta dva dana nas unište. Ako na granicu dođemo u ponedjeljak, mi do utorka popodne ne možemo da izađemo. Dva kamiona robe su propala, ako se još nešto ovako desi to je propast za kompletnu proizvodnju - kaže Delibajrić.

Kamioni na čekanju

Problemi su počeli kada je Hrvatska ograničila izvoz biljnih proizvoda samo prijelaze Bosanska Gradiška i Bijača. Izvoznici uglavnom idu na Bosansku Gradišku, a zbog gužvi i čekanja njihova roba propada i isporuke kasne.

Vanjskotrgovinska komora BiH je u ime izvoznika tražila hitnu rekaciju Vijeća ministara BiH i resornih ministarstava, ali još nije bilo nikakve reakcije.

- Tražimo da lako kvarljiva roba poput kornišona, šljive i grožđa ima prioritet prilikom izlaska iz zemlje, odnosno da Granična policija BiH napravi koridor za izvoznike svaki sat i da imaju prvenstvo prolaza. U ponedjeljak ujutro ćemo imati 50 kamiona što šljive, što kornišona na granici i bit ćemo zaglavljeni. S druge strane, u Hrvatskoj imamo problem što fitosanitarni inspektori ne rade poslije 15 sati i ne rade vikendom - pojašnjava Delibajrić.

Uništena roba

I pored ovakvih uvjeta izvoz svježeg voća i povrća iz BiH u Evropsku uniju raste iz godine u godinu. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH na tržište EU prošle godine izvezeno je 22.950 tona robe u vrijednosti 42,7 miliona KM. Prosječan izvoz u protekle tri godine iznosio je 17.286 tona, a najviše robe, prosječne vrijednosti 28,8 miliona KM, otpremljmljeno je od juna do septembra.

Veliki broj proizvođača

- Mi imamo 500 kooperanata od kojih kupujemo robu. Svi oni očekuju isplate, a mi smo sada u minusu 100.000 KM - ističe Delibajrić.

Samo u proizvodnju kornišona i šljive uključeno je 10.000 porodica, navodi Suad Selimović sekretar Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju Kantonalne privredne komore Tuzla.

- Svugdje u svijetu postoje terminali za hladnjače, postoje zelene trake za njih, a mi ništa od toga nemamo i već imamo prve štete. Od juna do septembra preko 1.000 hladnjača s voćem i povrćem treba da prođe granični prijelaz Bosanska Gradiška - upozorava Selimović.

Vanjskotrgovinska komora BiH hitan apel uputila je Vijeću ministara i entiteskim vladama, kao i državnim ministarstvima sigurnosti, transporta i komunikacija te trgovine i ekonomskih odnosa. Dopis je upućen i Direkciji za evropske integracije BiH, Upravi za indirektno oporezivanje BiH, Graničnoj policiji BiH, Upravi za zaštitu zdarvlja bilja BiH te entiteskim enspekcijama. Još ništa nije poduzeto da se problemi izvoznika svježeg voća i povrća riješe.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.