open-navfaktor-logo
search
Požari u FBiH
Jahić: Vjetar reaktivirao nekoliko požara iznad Tuzle; Sladić: Građani, budite odgovorni
Ovih dana širom Federacije Bosne i Hercegovine evidentni su požari čiji je uzročnik ljudski faktor. Uprkos apelima da se kod proljetnih radova na njivama ne pali nisko rastinje, korov, nesavjesni građani to čine.
08.04.2020. u 16:02
get url
text
Gašenje požara
get url
text

Tako je u jednom trenutku na šumskom području iznad Tuzle usljed jakog vjetra požar eskalirao pa su se u gašenje uključili i mještani. Srećom do danas je veći broj požara ugašen. U ovom trenutku pomoć u gašenju pruža i helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u području Vilušića.

Odgovor o požarima iznad Tuzle će dati istražni organi

- Imamo četiri-pet ekipa na terenu, Oružane snage BiH su nam pružile podršku sa helikopterom, međutim sada je pojačao vjetar pa će oni završiti sa svojim gašenjem. Imamo na dva-tri lokaliteta požare koji su se reaktivirali pa ćemo se potruditi da to u toku dana saniramo. To je lokalitet Vilušići - rekao nam je Jasmin Jahić, starješina Profesionalne vatrogasne jedinice Tuzla.

On je poručio stanovništvu po ko zna koji put da ne pale nisko rastinje kod proljetnih radova.

- Izazvat će požar i uzrokovati možda i ljudske žrtve i materijalne štete. Moramo u Tuzli isključiti neki
vremenski faktor kao uzročnik požara jer nije bilo grmljavine i ipak moramo uzeti ljudski faktor u obzir. Da li je to neko namjerno ili nenamjerno zapalio, odgovor će dati istražni organi. Znamo da su proljetni radovi u toku, ali to ne smiju raditi jer imamo i ovaj vjetar - poručio je Jahić.

Ovih dana i mostarski vatrogasci su se borili sa požarima, dok je u Konjicu bilo sedam požara, a jedan od njih je zahvatio stabla pitomog kestena u okolini konjičkog sela Ljesovina, a koja su stara i po nekoliko stotina godina. Time je načinjena neprocjenjiva šteta.

Gorjela su stabla kestena stara 100 godina 

I u Sarajevu su nesavjesni građani na više lokacija izazvali požare u kojima je gorjelo nisko rastinje, a koje su srećom pripadnici Profesionalne vatrogasne brogade Sarajevo stavili pod kontrolu.

I pored brojnih upozorenja koja su blagovremeno upućena građanima, došlo je do znatnog povećanja broja šumskih požara, koji su u posljednje vrijeme sve učestaliji i koji imaju za posljedicu veliku materijalnu štetu na privrednim i društvenim dobrima na području Srednjobosanskog kantona. Zbog toga je policija SBK pojačala svoje prisustvo na terenu, te intezivno rade na dokumentovanju i dokazivanja krivičnih djela i prekršaja iz ove oblasti.

Rasvijetljeno je 12 šumskih požara, a čijim počiniocima slijedi podnošenje izvještaja o počinjenom krivičnom djelu nadležnom kantonalnom tužilaštvu. Za ovo krivično djelo propisana je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine.

Meteorolog Nedim Sladić već danima upozorava na vjetar koji puše u našoj zemlji apelujući na građane da kod poljoprivrednih radova ne pale korov i nisko rastinje. Sladić nam je kazao da će ovaj vjetar oslabiti već sutra.

Tlo je pogodno za požare

- Nalazimo se u polju povišenog zračnog pritiska koje nam omogućuje stabilne vremenske prilike, ali postoji još određena razlika u pritiscima koje stvara vjetar. U ovakvim okolnostima u kojima se nalazimo puše istočnjak i naravno on je dosta suh jer ne prelazi preko vodenih površina. Dakle, puše s kopna prema moru i samim tim zrak je doslovno u kombinaciji s pretežno sunčanim vremenom i pojačanim vjetrom doživio sve karakteristike neometanog isušivanja. I tako će se nastaviti i u narednom periodu. Nemamo padavina, suha zemlja, zrak, ali će ipak vjetar oslabiti već sutra - govori nam Sladić i dodaje:

"Dok se vjetar u potpunosti ne smiri, a to očekujemo iza četvrtka, apel je da se ne čiste dvorišta, njive i da se ne spaljuje nisko rastinje kako bi izbjegli sve nemile scenarije koje smo proteklih dana imali gledati i na području Tuzlanskog kantona, u Sarajevu, srećom u mnogo manjem obimu, a imali smo i u Mostaru požare. Sada je tlo itekako pogodno za požare tako da građani moraju obratiti pažnju na svoje postupke".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.