Liječenje raka

James Allison i Tasuku Honjo dobitnici Nobelove nagrade za medicinu

Objavljeno: 01.10.2018. u 12:30

Allison i Honjo pokazali su kako se razne strategije za inhibiranje kočnica u našem imunološkom sistemu mogu koristiti u liječenju raka

James Allison i Tasuku Honjo dobili su Nobelovu nagradu za medicinu za 2018. zbog otkrića koja su dovela do prekretnica u liječenju raka, saopćila je institucija za dodjelu nagrade u ponedjeljak.

- Allison i Honjo pokazali su kako se razne strategije za inhibiranje kočnica u našem imunološkom sistemu mogu koristiti u liječenju raka - navodi u saopćenju švedski institut Karlinska, objavljujući nagradu od devet miliona švedskih kruna (milion američkih dolara).

Nagrada za medicinu prva je od Nobelovih nagrada koje se dodjeljuju svake godine. Nagrade za dostignuća u nauci, književnosti i miru stvorene su u skladu s oporukom izumitelja dinamita i poslovnog čovjeka Alfreda Nobela i dodjeljuju se od 1901. godine.

Nagrada za književnost neće biti dodijeljena u ovoj godini nakon što je tijelo koje dodjeljuje nagrade pogođeno skandalom sa seksualnim zlostavljanjem, prenosi Reuters.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije