Najnovije istraživanje

Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, evo na kom mjestu je BiH

Objavljeno: 03.07.2019. u 21:02

Kada je riječ o zemljama u našem regionu, Slovenija je na 10. mjestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Sjeverna Makedonija na 46, a Crna Gora na 47. mjestu

FOTO: ILUSTRACIJA

Prema najnovijem istraživanju kompanije "Henley & Partners", Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše, a plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja svijeta.

Kada je riječ o zemljama u našem regionu, Slovenija je na 10. mjestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Sjeverna Makedonija na 46, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mjestu.

Južna Koreja pala je s prvog mjesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Njemačkoj. Svaka od te tri zemlje omogućava putovanje bez vize na 187 destinacija širom svijeta.

Na trećem mjestu su Danska, Italija i Luksemburg, s čijim se pasošima bez vize može posjetiti 186 država, a slijede ih Francuska, Španija i Švedska sa 185.

Austrija, Holandija, Portugal i Švajcarska dijele peto mjesto, a na šestom mjestu nalazi se čak sedam država - Velika Britanija , Sjedinjene Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.

Najveći napredak zabilježili su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prvi put u historiji ovog istraživanja ušli u top 20 i ovu poziciju dijele sa San Marinom i Hrvatskom koja je najniže rangirana članica EU.

Na dnu liste su Pakistan, Sirija i Irak, a Avganistan sa čijim pasošem je moguće obići tek 25 zemalja bez vize, nalazi se na posljednjem mestu.

Rezultati do kojih je došla kompanija "Henley & Partners" utemeljeni su na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije