open-navfaktor-logo
search
Ostaje i bez paušala
Japanska princeza Mako se udaje za običnog građanina, odriče se kraljevskog statusa
Nakon višegodišnjih kontroverzi, japanska princeza Mako udat će se ovog mjeseca za svog bivšeg kolegu iz razreda, koji je obični građanin, i odreći će se svog kraljevskog statusa.
01.10.2021. u 09:08
get url
text

Agencije carskog dvora objavila je da je datum vjenčanja određen za 26. oktobra. Par se trebao vjenčati 2018, ali to je odloženo, navodno nakon izvještaja da porodica Komura ima finansijske poteškoće. Očekuje se da će se par nakon vjenčanja preseliti u SAD, gdje Komuro radi kao advokat. Lokalni mediji često izvještavaju o dešavanjima u vezi s njima, javlja BBC.

Ovo prekomjerno medijsko izvještavanje o njoj i Komurovoj porodici tokom godina uzrokovalo je da princeza počne patiti od posttraumatskog stresnog poremećaja, objavila je Agencija carskog dvora. Par se prvi put upoznao 2012. godine kao studenti na Međunarodnom kršćanskom univerzitetu u Tokiju.

Vjerili su se 2017. godine, a trebali su se vjenčati godinu nakon što su objavili vjeridbu. Međutim, kasnije su se pojavile vijesti o finansijskim problemima majke Komura. Ona je, navodno, uzela pozajmicu od svog bivšeg zaručnika i nije mu vratila novac.

Palata je negirala da je kašnjenje s vjenčanjem povezano s ovim, iako je prijestolonasljednik Fumihito, princezin otac, rekao da je važno da se novčana pitanja riješe prije njihovog vjenčanja. Princeza Mako navodno će se odreći tradicionalne paušalne isplate do 150 miliona jena (1,3 miliona dolara) koja se obično daje članu kraljevske porodice po njihovom odlasku iz domaćinstva.

Očekuje se i da će preskočiti uobičajene obrede povezane s vjenčanjem kraljevske porodice. Ako preskoči i isplatu i obrede, bit će to prva članica kraljevske porodice koja je to učinila. Prema japanskom zakonu, žene iz carske porodice gube svoj status nakon udaje za obične građane, dok muškarci ne moraju izgubiti status.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.