Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore Federacije BiH, smatra da je Njemačka na pragu recesije samo zbog energetske situacije.

- Bosanskohercegovačke kompanije su se pokazale kao ozbiljan i kvalitetan partner u svim poslovima u auto i metalnoj industriji, proizvodnji namještaja, a to izvozimo u Njemačku. Ako dođe do recesije u Njemačkoj, bit će usporena privredna aktivnost njemačkih kompanija. Globalni lanci dobavljača koristit će firme čiji su proizvodi kvalitetni, a to znači da će kompanije iz BiH i dalje izvoziti u Njemačku – pojašnjava Jašarspahić.

Ne treba od svake najave praviti paniku, pa ni u ovom slučaju, ističe naš sagovornik.

- Naše firme trebaju se okrenuti poslu, prije svega tržištu Zapadne Evrope s kojima i sad imamo dobru saradnju. Njemačka troši velike količine plina u proizvodnji i zbog toga je moguće smanjenje proizvodnje, onda BiH ima šansu za povećani izvoz. Nema mjesta pesimizmu da bi recesija kojoj Njemačka ide mogla utjecati na privrednike jer su njihovi ugovori stabilni i dugoročni. Naše kompanije direktno kontaktiraju sa kompanijama u Njemačkoj i od njih dobijemo tačne informacije. Ne oslanjamo se na medijske izvještaje koji često pretjeruju u plasiranju neprovjerenih informacija. Ne treba stvarati paniku. Naše kompanije su zbog situacije u Ukrajini nakon agresije Rusije i poremećaja u globalnom lancu snabdijevanja iskoristile priliku za povećanje ekonomske aktivnosti ne samo u Njemačkoj nego i na drugim zapadnoevropskim tržištima - zaključuje predsjednik Privredne komore Federacije BiH.

Statistika robne razmjene BiH s inostranstvom od januara do augusta 2022. godine pokazuje da je izvoz Bosne i Hercegovine iznosio 11 milijardi 889 miliona maraka, što je za 35,8 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine, dok je uvoz iznosio 18 milijardi 523 miliona KM, što je za 39,4 posto više nego u istom razdoblju 2021. godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 64,2 posto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit iznosio 6 milijardi 634 miliona KM. Izvoz u zemlje CEFTA-e je iznosio 2 milijarde 218 miliona KM, što je za 57,9 više više nego u istom razdoblju 2021, dok je uvoz iznosio 2 milijarde 261 milion KM, što je za 32,4  posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 98,1 posto. Izvoz u zemlje Evropske unije iznosio je 8 milijardi 784 miliona KM, što je za 35,2 posto više nego u istom razdoblju 2021, dok je uvoz iznosio 10 milijardi 398 miliona KM, što je za 31 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom bila je 84,5 posto. BiH je najviše robe izvezla u Hrvatsku - oko milijardu i 774 miliona KM, a zatim u Njemačku, Srbiju, Italiju i Austriju. Najviše robe uvezla je iz Italije - milijardu i 225 miliona KM, te iz Srbije, Njemačke, Hrvatske i Kine.