open-navfaktor-logo
search
Vertikalni transport
Jasmin Mehić o novim problemima sa četverosjedom na Bjelašnici: Sigurno neće biti ponovnog premještanja
Na Bjelašnici je tokom vikenda puhao jak sjeverozapadni vjetar od preko 100 km/h, te je oba dana vikenda šestosjed bio izvan funkcije, a ni obećani četverosjed nije bio u funkciji.
07.02.2023. u 07:53
get url
text

Korisnici su posebno bili razočarani zbog činjenice da nije u funkciji bio četverosjed koji je instaliran 2017. godine, a tek sada bi trebao biti u funkciji. Četverosjed je šest godina praktično skupljao prašinu, a proteklih mjeseci završeno je njegovo premještanje na staru trasu ski lifta BY u središnjem dijelu planine i na taj način povezane su sve staze.

Podsjetimo, četverosjed je koštao oko pet miliona konvertibilnih maraka, a njegovo premještanje i stavljanje u funkciju 3,6 miliona. Iz Olimpijskog centra Bjelašnica svim korisnicima su poslali izvinjenje i objašnjenje.

- Iza nas je težak vikend u kom smo se borili sa olujnim vjetrom i veoma niskim temperaturama. Svi naši uposlenici su dali svoj maksimum kako bi vi, naši korisnici, bili zadovoljni. Osjećamo dužnost da svoje korisnike upoznamo sa informacijama s kojima raspolažemo. Završetak demontaže i ponovne montaže instalacije četverosjeda bio je planiran do 25. decembra 2022. Prilikom finalnih testiranja proizvođač "Bartholet Maschinenbau AG" nam je dao garanciju da će sve komponente biti u potpunosti funkcionalne i spremne za rad. Posljednje tri sedmice proizvođač nailazi na niz nepredvidivih problema i svakodnevno otklanja manje prepreke - objasnili su u saopćenju.

Također, dodali su i da je projekat pod nadzorom glavnih inženjera firme "Bartholet Maschinenbau AG" i svakodnevno dobivaju izvještaje o stanju instalacije sa terena.

- Uvjereni smo da uprava firme Bartholet Maschinenbau AG čini sve kako bi instalacija bila puštena u rad u što kraćem roku. Trenutno se susreću s problemom sinhronizacije rada pokretne trake i žičare, koja ima za cilj da omogući vožnju žičarom brzinom od 2.6 m/s. Žičara bez pokretne trake može ostvariti brzinu od 1.8 m/s, što je veoma sporo, te ne prihvatamo da se problem prolongira do ljeta - zaključeno je u saopćenju.

Ljubitelji zimskih sportova i planina zabrinuti su zbog ovakvog razvoja događaja i neki su na društvenim mrežama pisali da će četverosjed ponovo biti premješten. To je demantirao Jasmin Mehić, direktor preduzeća ZOI'84.

- Sigurno nema ponovnog premještanja četverosjeda. Udari vjetra su bili 90 metara na sat na međustanici, a četverosjed je bez problema radio – rekao je Mehić za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.