Modna scena u BiH

Jasna Hadžimehmedović Bekrić: Naši dizajneri vode donkihotovsku borbu

Objavljeno: 05.12.2018. u 21:54 Autor: A. S.

Možda će zvučati rezignirano i deprimirajuće s moje strane, ali bez industrije, bez podrške države, ne vidim budućnost modnog dizajna u BiH, kaže naša kreatorica i kostimografkinja

Hadžimehmedović Bekrić: Oko nas su operisane i napumpane, umjetne žene

FOTO: FOTO: J. BRUTUS

Jasna Hadžimehmedić Bekrić na našoj modnoj sceni prisutna je 20 godina, a za svoj nesebični angažman ovih dana, od jednog ovdašnjeg modnog časopisa dobila je i priznanje za razvoj bh. modne scene.

Modnim dizajnom počela se baviti u srednjoj školi, a već prvih godina u ovoj profesiji imala je zapažene revije u Beogradu. Na Sarajevo Fashion Weeku Jasna je bila prisutna od njegovih samih početaka, a jedne godine dobila je i nagradu za najbolju modnu kolekciju.

- Poslije toga uslijedila su putovanja u Keniju, Bangkok, Ljubljanu, Zagreb, gdje sam prezentirala modele. Nakon toga zajedno sa kolegicom Amnom Kunovac Zekić osnovali smo "Modico" - Udruženje modnih djelatnika i kostimografa, koje je jedan period uspješno radilo. Okupili smo veliki broj kvalitetnih stvaralaca na polju modnog dizajna i kostimografije, a imali smo i prezentaciju u britanskoj prijestolnici, u sklopu London Fashion Weeka – govori Hadžimehmedović Bekrić.

Iza Jasne veliki je broj kolekcija koje je publika u regionu imala priliku vidjeti. I danas je kaže, aktivna u tom polju, pa za svaku sezonu uradi barem jednu. Zavidne rezultate ostvarila je i baveći se kostimografijom.

- Radila sam kostimografiju za puno filmova, televizijskih serija i pozorišnih predstava. Među njima je film "Cirkus Columbia" našeg oskarovca Danisa Tanovića, a potom sam angažirana u ješ jednom njegovom kratkom filmu. Tu su i filmovi "Dobro uštimani mrtvaci", "Nebo iznad krajolika", a nekoliko sezona učestvovala sam i u seriji "Lud, zbunjen, normalan"...

Za svoj rad Jasna je dobila niz priznanja, a jedno od najdražih upravo joj je ono koje je dobila na Sarajevo Fashion Weeku za kolekciju "Rurbano".

Kako izgleda Vaš proces stvaranja?

- Da bi nastala nova kolekcija mora me nešto inspirisati, a to nešto gotovo uvijek je priroda. Sve počinje sa praznim stolom i praznim papirom. Bezbroj skica napravim dok ne dođem do nečega čime budem zadovoljna.

Kad stvarate, kakvu ženu zamišljate?

- Žena koja je samostalna, samosvjesna, elegantna, prirodna i ambiciozna.

Kada je riječ o modnog sceni u našoj zemlji, šta Vam se trenutno dopada, a šta biste mijenjali?

- Modna scena u BiH u strašnoj je stagnaciji. Sve se svodi na nekoliko pojedinaca koji nešto rade, kreiraju, ili par onih koji nešto izlažu na nekoliko lokalnih fashion weekova. Zaista je donkihotovska borba. Koliko će to dugo trajati, s obzirom na veliku ponudu u oblasti tekstila na tržištu i bez ikakve zaštićenosti domaćeg proizvoda, ne bih znala kazati. Možda će zvučati rezignirano i deprimirajuće s moje strane, ali bez industrije, bez podrške države, ne vidim neku budućnost modnog dizajna u BiH.

Toliko je citata o modi. Koji Vam je najdraži?

- Iris Apfel jednom je kazala: "Život je kratak da bi nosili dosadnu odjeću", a i Calvin Klein "Jednostavnost je ultimativna elegancija". Ne bih kazala da su mi vodilje, kroz ono čime se bavim, ali me donekle inspirišu.

Da imate samo tri riječi da opišete besprijekorni styling, koje biste upotrijebili?

- Budite svjesni svoje figure, odnosno šta trebate istaknuti, a šta prikriti. Zapamtite manje je više. Budite u trendu, ali samo onoliko koliko vama odgovara, ne po svaku cijenu. Ne kupujte jeftinu nekvalitetnu odjeću, jedan kvalitetan komad uvijek se više isplati. Ne pretjerujte sa modnim dodacima. Uživajte u odjeći.

Sa kojom ste poznatom ličnošću ostvarili najbolju saradnju?

- Teško mi je sada izabrati iz velikog broja poznatih dama sa kojima sam ostvarila saradnju. Ali, eto neka to bude Maja Čengić Miralem sa kojom imam najdužu, vrlo jednostavnu i lijepu saradnju. Maja uvijek na najljepši način iznese moje kreacije.

Kome biste dodijelili titulu najbolje obučene javne osobe?

- Ako ste estradni radnik, naravno da je svaka interesantna, šokantna i maštovita kreacija nešto što je neophodno za nastup, ali to se ne može, sa realne tačke gledišta, ocijeniti da je dobro ili loše. To je nešto što je kostim estradnog radnika. Meryl Streep je žena koja me uvijek oduševi u svakom svom izdanju, jer je jako elegantna i uvijek obučena u skladu sa svojim godinama. Bez obzira na sve, ona je prirodna dama, a ja takvu ženu volim vidjeti. Ona jeste slavna, ali nije operisana niti je njen ijedan styling pretjeran. Ona je ustvari primjer kako žena treba da stari. Mnoge dame nažalost ne slijede to i pretjeruju sa svim. Oko nas su operisane i napumpane, previše umjetne žene.

Kada je riječ o sezoni jesen/zima 2018/19, šta je po Vama trend?

- Akcenat je na bojama, rekla bih, čak i previše kombinacija različitih nijansi. Imam osjećaj kao da je u modi došlo do nekog zasićenja i da se sada kombinuje i moguće i nemoguće, i da se time pokušava postići neka originalnost. Mislim da uvijek jedna lijepa, slojevita kombinacija, sastavljena od jesenjih tonova, u kombinaciji sa sivom, uvijek rezultira elegantnošću i daje pun pogodak, a da opet zadržite svoj stil.

Bližimo se novogodišnjim zabavama. Šta biste preporučili damama, kako da se obuku za takve prilike?

- Nikada nećete pogriješiti ako se odlučite za malu crnu haljinu uz neki efektan detalj u obliku nakita ili aplikacije. Važno je istaći da haljina za novogodišnju noć ne mora biti "šljašteća". Naravno, to ne moraju biti boje poput crne, zlatne, crvene ili srebrene. Nećete pogriješiti ako u ludoj noći obučete haljinu u zlatno žutoj boji. Vrlo je prisutna u raznim oblicima. Naravno, ona ne stoji svakoj ženi, morate voditi računa o boji kose i tena, ali ako vam stoji, zašto je izbjeći.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije