Hiljade tužbi

Je li farmaceutski div na koljenima: Johnson & Johnson decenijamama prodaje baby puder s azbestom

Objavljeno: 14.12.2018. u 23:06

 Američki farmaceutski div Johnson & Johnson decenijama je znao da prodaje baby puder koji sadrži azbest, objavio je danas Reuters

Reuters je danas objavio dijelove povjerljivih dokumenata kojim je dokazano prisustvo azbesta u puderu


Izvještaj je objavljen nakon što su protiv te korporacije podignute hiljade tužbi u kojima se tvrdi da je njihov baby puder izazvao karcinom. 

Reutersova analiza dokumenata pokazala je da je kompanija još od 1971. godine bila svjesna da njihov baby puder sadrži tragove azbesta.

- Baby puder tvrtke Johnson & Johnson je siguran i bez azbesta. Reutersov članak je jednostran i lažan. Jednostavno rečeno, Reutersova priča je apsurdna teorija zavjere - objavili su advokati Johnsona & Johnsona.

- Naučni konsenzus je da talk na kojem je baby puder baziran ne izaziva rak, nezavisno od toga šta je u tom talku. To je istina čak i ako je, a nije, talk puder koji proizvodi Johnson & Johnson ikad sadržavao sićušne količine azbesta, koje je nemoguće detektirati - rekao je advokat korporacije Peter Bicks za Reuters.

Reuters je pregledao dokumente Johnsona & Johnsona, koji su se pojavili na suđenjima, pri čemu su mnogi od njih odlukom suda bili skriveni od javnosti.

Dokumenti su otkrili da su kompanijina interna testiranja od 1971. do ranih 2000-ih pokazala da su u sirovom talku i gotovom proizvodu (baby puderu na bazi talka) ponekad otkrivene male količine azbesta.

Većina testiranja Johnsona & Johnsona nisu otkrila azbest u talku, a ona koja jesu nisu bila prijavljena regulatornim tijelima.

Dionice Johnsona & Johnsona su nakon ovog otkrića potonule na berzi, u jednom trenutku čak i 10 posto.

Izvor:   index.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije