open-navfaktor-logo
search
Svjetsko tržište
Ječmom se pokušava nadomjestiti nedostatak kukuruza i stočne pšenice
Na tržištu ječma događaju se neočekivane promjene. Naime, cijene za stočni su malo ispod 400 eura. Konkretno, trenutno je cijena u hamburškoj luci od 385 do 390 eura po toni. U francuskoj luci Rouen dobavljačima se za tonu nudi 398 eura. 
01.05.2022. u 20:16
get url
text
Ječam
Ječam

Nova žetva 2022. godine trenutno kotira na 357 eura po toni u Rouenu i 340 eura po toni u Hamburgu. Više cijene u francuskoj luci su zbog izvoza u Kinu što nedostaje onoj u Hamburgu. Inače, Kina je najveći kupac ječma iz Evrope, posebno Francuske, s oko 2,6 miliona tona.

Stočni ječam nije postigao visoku cijenu samo u izvozu već i na tržištima mnogih EU zemalja. Industrija stočne hrane mora nadomjestiti nestašicu iz Ukrajine i Rusije. Drugi problem je što se pokušava kompenzirati nedostatak kukuruza i preskupe stočne pšenice koja trenutno košta 436 eura po toni u luci Hamburg, navodi Agrarheute

Cijene ječma i drugih stočnih žitarica bi bile i više da nije došlo do eutanaziranja peradi, posebno u Francuskoj, zbog širenja ptičje gripe što je izazvalo smanjenje potražnje.

Znamo da su Ukrajina i Rusija najveći izvoznici stočnih žitarica: kukuruza, pšenice i ječma. U tekućoj sezoni je preko ukrajinskih luka prevezeno skoro šest miliona tona stočnog ječma.

Unutar EU najveću proizvodnju imaju Francuska, Njemačka i Rumunija. Onaj iz baltičkih zemalja se prodaje trećim državama.

Australija ili Argentina svoj prodaju u Aziji, dok Kanada snabdijeva američko tržište.

Predviđa se da će Evropa manje izvesti stočnog ječma koji će poslužiti kao zamjena za kukuruz iz Ukrajine. U svojoj prvoj prognozi za novu sezonu 2022/23. Evropska Komisija predviđa da će potrošnja stočne hrane i izvoz ječma rasti jer se očekuje veća žetva te žitarice.

Ni tržište pivarskog ječma ne zaostaje po rastu cijena. U martu su veleprodajne cijene u jugozapadnoj Njemačkoj iznosile 415 eura po toni. To je samo 30 eura više nego za stočni. Rast se nastavio i u aprilu kada je dostignuto 425 eura po toni. Predviđa se da će cijene za novu žetvu biti do 60 eura niže.

U francuskom trgovačkom centru Creilu prošlogodišnji pivarski se nudi po cijeni od oko 430 €/t, a predviđena cijena za novu žetvu je 395 eura. Njegove su cjenovne vrijednosti trenutno na rekordnoj razini, a premija u odnosu na stočni je u posljednje vrijeme značajno smanjena.

Dakle, doba kada je pivarski ječam koštao puno više od stočnog je iza nas.

U svojoj trenutnoj prognozi, Raiffeisenverband (DRV) očekuje novu žetvu za oko 15 posto veću nego 2021. godine. U najboljem slučaju jedan milion tona bi trebalo biti pivarskog ječma. No, njemačkim proizvođačima piva je neophodno 1,5 milion tona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.