open-navfaktor-logo
search
Dva pisma EU
Jedan čovjek, dva stava: Britanski premijer tražio odlaganje Brexita, a Johnson da odgode ne bude
Velika Britanija treba da napusti evropski blok 31. oktobra ako sporazum ratificiraju britanski i parlamenti svih 27 država članica Evropske unije
20.10.2019. u 13:33
get url
text
Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson poslao je u subotu naveče nepotpisano pismo Evropskoj uniji (EU) tražeći odlaganje Brexita koji je zakazan za 31. oktobar, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pismo je poslano predsjedniku Evropskog vijeća Donaldu Tusku, a u potpisu nije pisalo Johnsono ime, već premijer Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Britanski mediji prenose da je Johnson poslao i propratno pismo koje je napisao službenik navodeći da je britanski premijer bio primoran poslati pismo.

Pored toga, Johnson je poslao još jedno pismo u kojem je zatražio od zvaničnika EU da ne odgode Brexit jer bi to, kako je naveo, bilo "pogrešno".

Tusk je potvrdio da je iz Londona stigao zahtjev o odlaganju Brexita, navodeći da sada slijede konsultacije s liderima EU.

Zastupnici u Parlamentu Velike Britanije glasali su u subotu za odlaganje odluke o tome hoće li podržati dogovor o Brexitu s Evropskom unijom. Time su spriječili plan Vlade za napuštanje evropskog bloka 31. oktobra sa ili bez sporazuma i obavezali premijera da draži odgodu Brexita.

Velika Britanija treba da napusti evropski blok 31. oktobra ako sporazum ratificiraju britanski i parlamenti svih 27 država članica Evropske unije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.