open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Jedan je aktivni policajac MUP-a RS-a: Uhapšena dvojica osumnjičenih za monstruozne zločine u Foči
Po nalogu Tužilaštva BiH uhapšena su dvojica osumnjičenih za zločine protiv čovječnosti na području Foče počinjene 1992. godine.  
16.12.2020. u 10:45
get url
text

Osumnjičeni se terete za ubistva, nečovječno postupanje i pljačkanje civila bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, u ljeto 1992. godine. Po nalogu tužioca SIPA je na području Foče uhapsila Spomenka Novovića, rođenog 1966. godine u Foči, i aktivnog policajca MUP-a RS-a u Foči Borislava Pjanu, rođenog 1968. godine u Foči.

Osumnjičeni su pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i terete se da su u vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a i policije na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području Foče i okolice, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata i počinili krivično djelo-zločin protiv čovječnosti iz člana 172. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičeni Novović tereti se da je, u ljeto 1992. godine, došao u kuću civila bošnjačke nacionalnosti, gdje se nalazilo pet osoba, uglavnom staraca i starica rođenih oko 1920. godine, koje je lično ubio hladnim oružjem, te zapalio kuću zajedno sa leševima ubijenih civila.

Također, osumnjičeni Novović tereti se da je učestvovao u ubistvu jedne žene bošnjačke nacionalnosti, kao i nečovječnom postupanju prema dva civila.

Osumnjičeni Pjano tereti se da je, lično i direktno, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u nezakonitom zatočenju 17 civila bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo i maloljetnih osoba, nakon čega su iz kuće izveli 11 civila, a preostale civile u kući ubili pucanjem iz vatrenog oružja i bacanjem bombe, nakon čega su kuću zapalili zajedno sa tijelima ubijenih, a preostale civile odveli u zatočeništvo na području Foče, odakle su kasnije prebačeni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH na području Trnova.

Nadalje, osumnjičeni Pjano se tereti za nečovječno postupanje prema civilima bošnjačke nacionalnosti, te pljačku jedne žene bošnjačke nacionalnosti, od koje je oteo veću količinu zlatnog nakita. Osumnjičeni se terete da su počinili krivično djelo-zločin protiv čovječnosti.

Nakon što budu privedeni postupajućem tužiocu, tužilac će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.