open-navfaktor-logo
search
Isplata u junu
Jednokratna novčana pomoć penzionerima sa područja općine Novo Sarajevo
Jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50 KM za 2.400 penzionera sa područja općine Novo Sarajevo bit će isplaćena uz penziju u junu
09.05.2019. u 14:02
get url
text

Općinski načelnik Nedžad Koldžo, direktor Federalnog zavoda za PIO/MIO Zijad Krnjić i predsjednik Udruženja penzionera Novo Sarajevo Omer Ključić, potpisali su danas Sporazum i Ugovor o načinu isplate jednokratnih pomoći penzionerima sa područja općine Novo Sarajevo. Jednokratna novčana pomoć u iznosu od 50 KM za 2.400 penzionera sa područja općine Novo Sarajevo bit će isplaćena uz penziju u junu. Za ove namjene Općina Novo Sarajevo izdvojila je ukupno 120.000 KM.

U svom obraćanju općinski načelnik Nedžad Koldžo je istakao da Općina Novo Sarajevo već trinaestu godinu zaredom na ovaj način pomaže penzionerima s područja općine u saradnji sa Udruženjem penzionera Novo Sarajevo koje dostavlja spiskove penzionera, a sredstva se doznačuju putem Federalnog zavoda PIO/MIO.

- Ova skromna pomoć pokazuje da općina nastavlja da vodi brigu o penzionerima kao posebno ugroženoj kategoriji - rekao je općinski načelnik.

Općina Novo Sarajevo je od 2007. godine izdvojila ukupno 2.150.000 KM za potrebe osoba treće životne dobi u šta spada, sada već tradicionalno, organizacija izleta za oko 1.800 penzionera i podrška radu centara za zdravo starenje Novo Sarajevo.

- Prioritet za primanje pomoći su najprije nepokretni i osobe koje imaju potrebu za tuđom njegom, a čija ukupna primanja u domaćinstvu ne prelaze visinu 1,5 (jedne i po) najniže penzije, osobe sa teškim i neizlječivim bolestima (karcinom, bubrežne bolesti, moždani udar i dr.) čija ukupna primanja u domaćinstvu ne prelaze visinu 1,5 (jedne i po) najniže penzije, osobe sa najnižim penzijama, a koji izdržavaju višečlanu porodicu, čija ukupna primanja u domaćinstvu ne prelaze visinu 1,5 (jedne i po) najniže penzije i osobe sa minimalnim penzijama i izuzetnim specifičnostima - naveli su iz Općine Novo Sarajevo.

Općina Novo Sarajevo ima 15.500 penzionera, u Udruženje penzionera je učlanjeno oko 10. 500. Jednokratna pomoć i izlet obuhvataju i penzionere koji nisu članovi Udruženja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.