open-navfaktor-logo
search
Angela Merkel
Jevreji i muslimani su sastavni dio njemačkog društva
Merkel je poručila kako u njenoj zemlji postoje pravila koja ne mogu zamijeniti emocije. Kako je istakla, većina stanovnika Njemačke radi na kavlitetnom zajedništvu i toleranciji
12.09.2018. u 15:15
get url
text
Angela Merkel u Makedoniji

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je kako su muslimani i jevreji u njenoj zemlji, baš kao i kršćani i ateisti, sastavni dio njemačkog društva, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel se tokom obraćanja u njemačkom Bundestagu dotakla slučaja ubistva u Chemintzu, u kojem je nožem ubijen njemački državljnin.

-Jevreji i muslimani su, baš kao i kršćani i ateisti, sastavni dio našeg društva, naših partija, našeg društvenog života - kazala je Merkel, te dodala kako je nakon usaglašavanja po ovoj temi moguće govoriti i o drugim problemima.

Merkel je poručila kako u njenoj zemlji postoje pravila koja ne mogu zamijeniti emocije. Kako je istakla, većina stanovnika Njemačke radi na kavlitetnom zajedništvu i toleranciji.

Govoreći o slučaju iz grada Chemnitza, u kojem je osoba, za koju se pretpostavlja da je tražilac azila u Njemačkoj, nožem ubila njemačkog državljanina, Merkel je kazala kako razumije ljude koji negoduju zbog ovakvih slučajeva.

Istakla je kako je protest pravo zagarantovao ustavom, no podvukla je kako nikome neće biti tolerisana djela poput nasilja nad ljudima, nacističke parole, neprijateljski stavovi prema drugačijim i napadi na policiju.

Kancelarka Merkel dotakla se i aktuelnih dešavanja u Siriji, konkretnije rasprave oko toga da li će se Njemačka uključiti u eventualnu zajedničku operaciju SAD-a, Francuske i Velike Britanije u slučaju da Assadov režim izvede napad hemijskim oružjem, na što je kazala:

"Ako se negdje upotrijebi hemijsko oružje ili se ne poštuju međunarodni sporazumi, ignorisanje neće biti naš odgovor."

Merkel je podvukla kako će svi odgovori Njemačke na tom planu biti doneseni u skladu s ustavom i u parlamentu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.