open-navfaktor-logo
search
Tenzije sve veće
Johnson: Velika Britanija će Ukrajini pružiti dodatnu vojnu podršku, Ukrajina proglasila vanredno stanje
Britanski premijer Boris Johnson najavio je u srijedu da će njegova zemlja pružiti dodatni paket vojne podrške Ukrajini, suočenoj sa sve opasnijim ponašanjem Rusije.
23.02.2022. u 15:11
get url
text

Odgovarajući na pitanja u okviru sedmičnog zasjedanja Donjeg doma britanskog parlamenta, Johnson je naglasio da Velika Britanija "prednjači u pružanju vojne podrške" Ukrajini te je naveo da drže municiju u rezervi za dugotrajnu borbu.

- Suočeni smo s rastućim prijetećim ponašanjem Rusije i u skladu s našom prethodnom podrškom Velika Britanija će Ukrajini uskoro pružiti dodatni paket vojne podrške. To će uključivati ​​bojevu i nebojevu pomoć u obliku odbrambenog oružja - rekao je Johnson.

Keir Starmer, lider najveće opozicione Laburističke stranke, pozvao je premijera Johnsona da uvede strožije sankcije Rusiji, kritikujući ga da jučerašnja odluka vlade o sankcijama nije dovoljna. Starmer je naveo da ruski predsjednik Vladimir Putin nije "mirotvorac" i da je "suverena nacija okupirana".

Ističući da je Velika Britanija spremna da pooštri sankcije, Johnson je istakao da će sljedeći talas sankcija biti usmjeren na sve ruske banke i pojedince koji imaju koristi od londonskog tržišta. Starmer je također pitao Johnsona hoće li emitiranje Russia Today (RT) u Velikoj Britaniji biti zabranjeno, opisujući kanal kao "Putinovo propagandno sredstvo".

Navodeći da je britanska ministrica kulture Nadine Dorries zatražila od agencije za kontrolu medija Ofcom da razmotri ovo pitanje, Johnson je rekao:

- Živimo u demokratiji i zemlji koja vjeruje u slobodu izražavanja. Mislim da je važno da to prepustimo Ofcomu, a ne da političari odlučuju koji će mediji biti zabranjeni.

Vijeće za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine odlučilo je proglasiti vanredno stanje u zemlji na teritorijama pod kontrolom vlade, odnosno osim u separatističkim regijama Lugansk i Donjeck, rekao je u srijedu šef ovog savjeta Oleksij Danilov.

Dodao je da će vanredno stanje trajati 30 dana, a po potrebi se može produžiti i do 60 dana.

- Ukrajinski parlament ovu odluku mora odobriti u roku od dva dana - saopćio je Danilov pojašnjavajući uvjete za stupanje na snagu odluke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je u ponedjeljak da Moskva priznaje dvije otcijepljene regije istočne Ukrajine Donjeck i Lugansk kao "nezavisne" države, nakon čega je ubrzo uslijedila naredba o slanju ruskih snaga tamo da bi "održavale mir".

Nakon invazije 2014. na ukrajinsko poluostrvo Krim, Moskva je počela podržavati separatističke snage u istočnoj Ukrajini protiv centralne vlade, što je politika koju je zadržala posljednjih sedam godina. Prema podacima Ujedinjenih nacija, sukob je odnio više od 13.000 života.

Sjedinjene Američke Države, s evropskim saveznicima, tvrde da Rusija priprema teren za invaziju na Ukrajinu nakon što je grupisala više od 100.000 vojnika i teško naoružanje na ukrajinskoj granici.

Rusija je negirala da se sprema za invaziju i optužila zapadne zemlje da potkopavaju njezinu bezbjednost širenjem NATO-a prema njenim granicama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.