open-navfaktor-logo
search
Podsjećanje iz UIOBiH
Još samo dva mjeseca za registraciju elektronskih prijava PDV-a
Obveznici, koji ne izvrše registraciju za elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava, neće biti u mogućnosti da podnesu svoje prijave od januara 2019. godine
28.10.2018. u 13:25
get url
text
Ratko Kovačević, glasnogovornik UIBiH, 28.10.2018.

Ostala su još samo dva mjeseca roka u kojem svi porezni obveznici u Bosni i Hercegovini treba da izvrše registraciju za elektronsku komunikaciju sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO), jer će podnošenje prijava za PDV i akcizu od januara 2019. godine biti moguće izvršiti isključivo elektronskim putem.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević kaže da su od početka oktobra ove godine porezni obveznici počeli u značajnijem broju da podnose zahtjeve za registraciju za elektronsku komunikaciju sa UIO.

-Na početku ovog mjeseca ukupno su bila 12.253 registrovana obveznika, a trenutno ih je 18.503. Osim toga imamo još više od pet hiljada podnesenih zahtjeva za registraciju. Međutim, da bi registracija bila završena ti obveznici moraju još dostaviti potpisane i ovjerene izjave o prihvatanju uslova za elektronsku komunikaciju sa UIO nadležnom regionalnom centru Uprave – pojasnio je Kovačević.

Također, postoji još uvijek određen broj obveznika koji su u prethodnom periodu promijenili podatke kao što su adresa, ovlašteno lice i slično, a o tome nisu obavijestili UIO. Zato se u ovom trenutku ne poklapaju njihovi podaci sa podacima u Jedinstvenom registru Uprave i oni ne mogu završiti registraciju za e-PDV dok ne izvrše izmjenu podataka u sistemu.

-Zato pozivamo sve obveznike da što prije izmijene podatke, jer je to ujedno i njihova zakonska obaveza da u roku od osam dana od izmjene podataka o tome obavijeste UIO, te da nakon toga odmah podnesu zahtjev za registraciju za elektronsku komunikaciju sa Upravom – naglašava Kovačević.

Obveznici, koji ne izvrše registraciju za elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava, neće biti u mogućnosti da podnesu svoje prijave od januara 2019. godine.

- To konkretno znači da takvi obveznici neće moći podnijeti svoje januarske prijave za 2019. godinu, što znači da će biti u prekršaju. Za takve obveznike UIO će morati uraditi razrez porezne obaveze po službenoj dužnosti, na taj iznos će biti obračunat naknadni teret prinude u iznosu od pet posto i zatezne kamate u iznosu od 0,04 posto svakog dana zakašnjenja – naglasio je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH.

Upravi svakako nije cilj da obveznicima nameće obavezu i naplaćuje iznose naknadnog tereta prinude i kamate, i zato, kako je dodao, pozivaju još jednom sve obveznike koji još nisu, da što prije izvrše registraciju za elektronsku komunikaciju sa UIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.