Zastupnik Bundestaga

Juratović o Čoviću i Miloradu Dodiku

Objavljeno: 12.01.2019. u 22:02

Politička praksa novijeg vremena ne pamti slučaj poput Milorada Dodika, koji kao jedan od tri predsjedavajuća države ne poštuje ustav iste te države i radi  sve kako bi iskazao nepriznavanje te države, a ujedno sjedi u njenom Predsjedništvu, kaže Juratović

Onaj ko slavi zločince spreman je na nove zločine i upravo je to tragedija svih naroda Zapadnog Balkana, rekao je u intervjuu za Vijesti.ba Josip Juratović, zastupnik SPD-a u njemačkom Bundestagu.

Smatra da će međunarodna zajednica zasigurno kao i cijela EU osuditi čin odlaska predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića 9. januara u Banjaluku.

Politička praksa novijeg vremena ne pamti slučaj poput Milorada Dodika, koji kao jedan od tri predsjedavajuća države ne poštuje ustav iste te države i radi  sve kako bi iskazao nepriznavanje te države, a ujedno sjedi u njenom Predsjedništvu, kaže Juratović.

- To pokazuje i protuustavna proslava Dana Republike Srpske, na kojoj su u Banjoj Luci, gradu koji je etnički gotovo očišćen od nesrpskog življa 1992., ulicama koje nose imena najzloglasnijih osuđenih ratnih zločinaca poslije Drugog svjetskog rata, poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića, marširale kolone Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) za  koje se dobro zna da su Arkanovi duhovni i modni potomci. Te jedinice su  pjevajući "Hriste Bože" pod punom ratnom opremom, bez iti jednog obilježja Bosne i Hercegovine sa srpskim zastavama i zastavama RS-a pokazali da Republika Srpska još živi svoju 1992. godinu i etničko čišćenje u kontinuitetu. Ordenom Karađorđeve zvijezde RS-a posthumno odlikovanje ratnog zločinca generalmajora Slavka Lisice, koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. i koji se hvalio svojim granatiranjima Slavonskog Broda, napadima na Livno, i granatiranjem Šibenika, dokaz je da se Dodikova politika ne odriče niti jednog zločina.

I onda takvu proslavu svojim prisustvom uveliča Dragan Čović predstavljajući se kao predstavnik hrvatskog naroda u BIH -a što je netačno jer se mogao predstaviti samo kao predsjednik jedne stranke sa hrvatskim predznakom, koji bi navodno htio da širi mir sa ljudima koji se ne srame zločina dapače oni te još zločince veličaju i nagrađivaju.  Da bude paradoks veći, taj isti Dragan Čović traži da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH koje mu se sviđaju, poput slučaja izmjene Izbornog zakona BIH te da se poštuju odluke ove pravosudne institucije, dok očito odluku tog istog suda o neustavnosti 9. januara ne poštuje. Dragan Čović je ovim postupkom uvrijedio sve one prognane Hrvate iz Republike Srpske kojih ima preko 220.000, povrijedio je osjećaje obitelji stradalih, ali isto tako abdicirao sve zločince te mirno promatrao marširanje zloglasnih crvenih beretki koje pokazuju da su spremni nastaviti tamo gdje su stali 1995. godine. Medijska prašina i salva osude Čovićevog posjeta Banjoj Luci ne prestaje i nikako nije dobra za klimu u BiH. Čovića i Dodika jedino brane i odobravaju suradnici i članovi njegove stranke, ljudi kojima ovisi egzistencija i strahom od gubitka položaja - rekao je Juratović.

Dodao je da je očit primjer koliko Čović ima željeznu ruku u vođenju stranke strahom kada je uspio ljude koji su protjerani i koji su ratovali protiv vojske RS-a u Bosanskoj Posavini natjerati da prisustvuju proslavi svog poraza, svjesni da će ih protjerani sunarodnjaci osuditi.

Juratović smatra da će međunarodna zajednica, kao i cijela EU zasigurno osuditi čin odlaska predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića 9. januara u Banju Luku.

- Ovo je neprihvatljivo evropskim odlukama, a očito je prihvatljivo samo Čoviću, Dodiku, Srbiji i Rusiji jer su samo oni bili prisutni na proslavi, dok je cijeli diplomatski kor ovo ignorirao. Ova samovolja bosanskoherečgovačkih političara pokazuje koliko im je važan takozvani put u EU.  Upravo po ponašanju političkog vrha na Zapadnom Balkanu se vidi vjerodostojnost politike na putu u EU demokratskih vrijednosti oko koje nema kompromisa. Onaj ko slavi zločince, taj je spreman na nove zločine i upravo je to tragedija svih naroda Zapadnog Balkana - zaključuje Juratović u razgovoru za Vijesti.ba

Izvor:   Vijesti.ba

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije