open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Kadirov: Vodstvo ruske vojske napravilo greške, Putin možda nije svjestan pravog stanja
Čečenski lider Ramzan Kadirov kritizirao je vodstvo ruske vojske zbog ukrajinske ofanzive na sjeveroistoku Ukrajine, ističući da su napravljene greške te će trebati izvući potrebne zaključke.
12.09.2022. u 08:10
get url
text

On je na svom Telegram kanalu sugerirao da ruski predsjednik Vladimir Putin možda nije svjestan pravog stanja.

- Ako danas ili sutra ne dođe do promjena u strategiji, bit ću prisiljen razgovarati s vodstvom ministarstva odbrane i vodstvom države kako bih im objasnio stvarno stanje na terenu. To je vrlo zanimljiva situacija. Rekao bih da je zapanjujuća - objavio je Kadirov na Telegramu.

Od početka rata u februaru Kremlj je ušutkivao one koji su kritizirali rat. No kako se stvari na bojnom polju pogoršavaju, Putin je sve više na meti kritika.

To se posebno vidi po objavama pojedinih ruskih vojnih blogera, koji su od početka bili za rat u Ukrajini, a sada kritiziraju Kremlj zbog loše strategije. Jedan od njih je i bivši FSB-ovac Igor Girkin, koji je prošle sedmice napisao da je Rusija već izgubila rat.

Mnoge jedinice iz Čečenije učestvovale su u borbama, a iako Kadirov djeluje jako odano Moskvi, on je jedan od rijetkih političara čije poruke Kremlj ne kontrolira u potpunosti, navodi Guardian.

Fokus je sada na Putinu i na to kako će odgovoriti na povlačenje ruskih snaga. Prethodno je zataškao tvrdnje da je napravio veoma pogrešnu procjenu u februaru kad je mislio da bi ruska vojska mogla pregaziti Ukrajinu za nekoliko dana.

U nedavnom istupu Putin je rekao da Rusija nije ništa izgubila tokom rata. No kako su posljednjih dana gubici veliki, teško će Rusi povjerovati u njegove riječi. Ruski vojni blogeri su u subotu žestoko kritizirali Putina jer je bio na proslavi Dana Moskve dok su s ratišta dolazile katastrofalne vijesti.

Ukrajinska vojna obavještajna služba tvrdi da je general Roman Berdnikov, koji je komandovao zapadnom ruskom vojnom grupom, smijenjen nakon povlačenja u regiji Harkov, poslije samo 17 dana na dužnosti. Kako se navodi, on je smijenjen zbog razornih poraza koje su Rusi pretrpjeli u ofanzivi ukrajinskih snaga.

Ukrajinci navode i da je zamjena za Berdnikova general-pukovnik Aleksander Lapin, komandant grupe armija Centar, koji će sada preuzeti odgovornost i za centralnu i za zapadnu grupu. Iz drugih izvora nije bilo potvrde tvrdnje. Također treba napomenuti da su u junu ukrajinski izvori rekli da je Berdnikov ubijen u akciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.