open-navfaktor-logo
search
Izgubio trojicu braće
Kadrija Karić u "Maršu mira": U julu 1995. godine put prešao u suprotnom smjeru
Kadrija Karić jedan je od učesnika ovogodišnjeg "Marša mira", koji je u julu 1995. godine išao je u suprotnom smjeru u nadi da će doći do slobodne teritorije.
10.07.2021. u 21:15
get url
text

Učesnici 17. po redu "Marša mira" stigli su u Potočare u večernjim satima. U protekla tri dana prešli su put duži od stotinu kilometara u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici iz jula 1995. godine.

Jedan od onih koji je pješačio protekla tri dana je i Kadrija Karić.

U julu 1995. godine išao je u suprotnom smjeru u nadi da će doći do slobodne teritorije. Uspio je preći, ali njegova tri brata nisu. Identifikovani su i ukopani u mezarju Memorijalnog centra Potočari.

- Put je bio težak, i fizički, a pogotovo emocionalno. Naporna je ova zadnja etapa. Valjda u onom strahu 1995. godine nije to sve ni izgledalo kao što danas izgleda. Nije lahko, na tom putu su ostala moja braća, njih trojica. Imao sam želju da prođem tim putem - kazao je Kadrija koji danas živi u Americi.

Učesnici "Marša mira" zajedno sa članovima porodica su u mezarje Memorijalnog centra u Potočarima iznijeli tabute 19 žrtava genocida kojima će sutra biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.